Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 14 mars 2023

2012 Vouette & Sorbée Blanc d’Argile

(100 % chardonnay)

 

18 juli 2022 (hemma)

 


 

Den tredje flaskan från Vouette & Sorbée på lika många dagar. Slutsatsen här är glasklar: Blanc d’Argile är tveklöst en champagne man borde prioritera att dricka oftare! Den görs på chardonnay från vingården Biaunes i Buxières-sur-Arce, ett läge som vetter mot väster där druvorna mognar senare. I nyare årgångar kommer för övrigt delar av druvorna även från vingården Fonnet och från och med 2020 har Gautherot dessutom med druvor från den omplanterade vingården Vouette. Den här flaskan blev degorgerad i november 2014 utan dosage.

 

Det här är en underbar champagne och inte helt olik en chablis. Jag dricker den över två dagar och den är mer harmonisk och ännu bättre dag två.

 

Doft: Utvecklad, fruktig och något kryddig doft med lätt, lätt oxiderade toner. Inslag av mogna gula äpplen, gula päron, citron, vax, lite bakverk, steniga mineraler, hasselnötter och lite smör. Dag två även mogen stenfrukt och lakrits.

 

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig, något kryddig och mycket torr smak som till en början domineras av syrliga gula äpplen och mogen citron. Dag två är det istället mycket äppeljuice och persika. Bra intensitet och härlig längd samt påtaglig syra i bra balans med den fina frukten.

 

Betyg idag: 91

 

Sannolikt bäst: 2021-2026

 


 

Mina intryck av andra årgångar av Blanc d’Argile:

2011: 88 (2016-03-13)

2013: 86(+) (2016-10-29)

 

En trevlig trio:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar