Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 7 mars 2023

2004 Laurent-Perrier Alexandra

(80 % pinot noir, 20 % chardonnay)

 

8 juli 2022 (Why Not i Épernay)

 


 

På vår sista kväll i Champagne blir det middag på restaurang Why Not i Épernay. Här beställer vi in den här flaskan för att ackompanjera vår måltid.

 

Cuvée Alexandra säljs in som en prestigerosé och inställningen är tveklöst ambitiös avseende såväl druvmaterial (100 % grand cru) som lagringstid. Det här är den sjunde årgången av denna champagne, som ursprungligen lanserades 1987 (årgång 1982) i samband med Bernard de Nonancourts dotters bröllop. Dottern som gifte sig var Alexandra Pereyre de Nonancourt som, efter Bernards bortgång 2010, numera leder huset tillsammans med sin syster Stéphanie.

 

Champagnen görs med hjälp av maceration av pinot noir som sedan vinifieras tillsammans med en mindre andel chardonnay.

 

Rent tekniskt är det här en mycket bra champagne, men den känns förvånansvärt slätstruken.

 

Doft: Utvecklad doft som till en början helt domineras av smultron, hallon och andra röda bär. Efter hand dyker det även upp en angenäm och räddande doft av vineri.

 

Smak: Först väldigt anonym och slätstruken, men vaknar till liv efter någon timme och visar då upp en betydligt trevligare sida. Då dyker det upp toner av hallon och röda äpplen.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2022-2030

 

Matmässigt är Why Not en ganska ojämn upplevelse, men jag får in fina pilgrimsmusslor och den gigantiska biten wagyu är bland det bästa kött jag någonsin ätit.

  

Tack för den här gången, Champagne!

2 kommentarer: