Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 12 januari 2021

Veuve Clicquot Rosé

(55-60 % pinot noir, 25-30 % chardonnay, 13-18 % pinot meunier)

 

22 augusti 2020 (hos Marina)

 


 

Veuve Clicquots årgångslösa rosé – vilken för övrigt var den första i sitt slag när den togs fram 1818 – utgår från samma bas som standardcuvéen Carte Jaune, men med tillägg av 12 % rött vin från Bouzy. Veuve Clicquot använder olika röda viner till sina tre roséchampagner; den årgångslösa, Vintage Rosé och La Grande Dame Rosé. Eftersom de vita basvinerna som används till de olika champagnerna har olika karaktär är målsättningen att ta fram ett rödvin som verkligen gifter sig med respektive vita systervin. Det röda vinet som hamnar i den här champagnen är gjort på druvor från vingården Les Vaudayants i Bouzy och är lite lättare än de övriga. Här är en artikel som förklarar lite mer om det här.

 

Det här är en champagne med tydligt publik stil. Den är absolut inte dålig, men imponerar inte på mig. Möjligen kan den vinna på något års lagring.

 

Champagnen dricks som andra aperitif inför sommarens Veuve Clicquot-provning.

 

Doft: Bärig, något brödig och något parfymerad doft med tydlig sälta. Inslag av hallon, smultron, mineral, soja och lite kanderade apelsinskal.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr smak med viss sötma. Den domineras av smultron och andra röda bär. Lite tanniner avslöjar förekomsten av rött vin i blandningen.

 

Betyg idag: 78

 

Sannolikt bäst: 2022-2028

 

Mina tidigare intryck av denna champagne (med länkar till resp inlägg):

2016-08-17: 72

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar