Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 22 januari 2021

1998 La Grande Dame

(64 % pinot noir, 36 % chardonnay)

 

22 augusti 2020 (hos Marina)

 


 

Den tredje flighten i Veuve Clicquot-provningen består av fem årgångar av La Grande Dame. De tre första serveras halvblint och de båda sista helblint.

 

Jag har skrivit det tidigare, men det tål att upprepas: La Grande Dame är en ofta förbisedd prestigechampagne; förmodligen nästan okänd bland folk i allmänhet och ibland även lite bortglömd bland oss champagnenördar. Det är synd, eftersom det är ett oerhört välgjort och lagringsdugligt vin!

 

Den allra första årgången av La Grande Dame var 1962, tänkt som en engångsföreteelse, framställd i endast 6000 flaskor och släppt till husets 200-årsjubileum 1972 – givetvis som en hyllning till Madame Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin (1777-1866). Idag är den husets självklara flaggskepp. I likhet med Veuve Clicquots husstil är den pinotdominerad och ståltanksjäst. Från och med årgång 2008 har man dock blandat in en mindre del fat, samtidigt som andelen pinot noir har ökat; till hela 92 % i 2008 och 90 % i 2012. I äldre årgångar, som denna 98:a, var blandningen ungefär två tredjedelar pinot och en tredjedel chardonnay. Druvorna kommer från odlingar i åtta grand cru-byar: Aÿ, Verzenay, Verzy, Ambonnay och Bouzy för pinot noir samt Avize, Oger och Le Mesnil-sur-Oger för chardonnay.

 

Det här är en fantastisk champagne som befinner sig i ett perfekt drickfönster nu!

 

Doft: Utvecklad och komplex doft med inslag av mogna äpplen, steniga mineraler, brioche, smör, musslor och apelsinmarmelad.

 

Smak: Utvecklad, frisk och mycket fruktig smak. Persika och annan gul frukt får sällskap av citrus och lite tobak.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2018-2025

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar