Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 27 januari 2021

1976 La Grande Dame

(68 % pinot noir, 32 % chardonnay)

 

22 augusti 2020 (hos Marina)

 


 

Den fjärde och sista flighten vid sommarens Veuve Clicquot-provning består av tre 70-talare: La Grande Dame från 1979 och 1976 samt en specialutgåva av Veuve Clicquots vanliga årgångsvin från 1975. Champagnerna serveras halvblint och jag lyckas gissa rätt på alla tre.

 

I första glaset hittar vi La Grande Dame 1976. Och vad ska man säga? Den här champagnen är magiskt bra och otroligt fräsch för sin ålder! Med tanke på hur gammal den är känns det här verkligen som en perfekt flaska, trots att en blick på etiketten avslöjar att den kommer från Italien. ”Italian import” brukar annars vara en klassisk varningssignal när man köper vin på auktion eller från andra delar av andrahandsmarknaden, men ingen regel utan undantag!

 

Doft: Mogen, fruktig och kryddig doft med inslag av bokna äpplen, mogen citrus, hasselnötter, persika, knäck, mint och läder.

 

Smak: Mogen, fruktig och tydligt kryddig smak med påtaglig sälta och en härlig koncentration. Bokna äpplen och clementin samsas med mörk choklad, läder och en bitter ton av citrusskal. Hög syra och fantastisk längd.

 

Betyg idag: 94

 

Sannolikt bäst: 1995-2015?

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar