Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 18 januari 2021

1990 Veuve Clicquot Vintage Rosé Cave Privée

(64 % pinot noir, 27 % chardonnay, 9 % pinot meunier)

 

22 augusti 2020 (hos Marina)

 


 

Den andra flighten vid sommarens Veuve Clicquot-provning består av tre sendegorgerade flaskor av årgångsrosén med lite ålder, närmare bestämt årgångarna 1990, 1989 och 1985. Denna trio kompletteras av La Grande Dame Rosé 1995. Champagnerna serveras halvblint, d v s vi vet vilka flaskor som finns med i flighten men inte i vilken ordning de hälls upp. Efter den gissningsmässigt misslyckade första flighten tar jag rejäl revansch här och gissar rätt på samtliga!

 

Vintage Rosé Cave Privée 1990 är en sendegorgerad version av Vintage Rosé 1990. Tidigare kallades dessa flaskor för Rare, men sedan en tid tillbaka använder man sig av epitetet Cave Privée. Utöver att flaskorna är degorgerade betydligt senare än den ursprungligt släppta utgåvan har de även fått en lägre dosage. Den här flaskan blev degorgerad i april 2011 med en dosage på 5 g/l.

 

Det här är en fantastisk champagne och dessutom bäst i flighten! Gissningsvis var den ännu lite bättre för ett par år sedan.

 

Doft: Mogen och oxiderad doft med tydliga sherrytoner. Inslag av bokna äpplen, gräddkola, stekt svamp och knäck.

 

Smak: Mogen och frisk smak med härlig koncentration och bra längd. Köttsoppa och bokna äpplen får sällskap av några gräddkolor.

 

Betyg idag: 91

 

Sannolikt bäst: 2013-2018

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar