Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 3 januari 2021

Laherte Frères Ultradition Brut Nature

(60 % pinot meunier, 30 % chardonnay, 10 % pinot noir)

 

6 augusti 2020 (Far i hatten i Malmö)

 


 

Vid ett besök på Far i hatten i Folkets park i Malmö beställer jag ett glas Laherte Ultradition till min pizza. Jag blir förvånad när flaskan kommer in och jag ser tillägget på etiketten: Version Brut Nature – den har jag aldrig sett tidigare! När jag vänder på flaskan och läser ”extra-brut” och ”dosage: 4,5 g/l” blir jag ännu mer förbryllad – något är uppenbarligen fel här! En kvick fråga till importören Vin & Natur resulterar i ett snabbt svar: Ultradition Brut Nature har släppts i en begränsad upplaga och bland annat levererats till den här adressen, men uppenbarligen med en felaktig baksidesetikett. En text på framsidan bekräftar att det handlar om en limiterad upplaga på 500 buteljer och 800 magnum. Gissningsvis rör det sig om en mycket tillfällig produkt, för varken producent eller importör har presenterat den på sina respektive hemsidor.

 

Champagnen har 2016 som basårgång och rimligen då med tillägg av reservviner (40 %) från 2015 och 2014. Druvmixen som anges på baksidan är standardblandningen för både Ultradition Brut och Ultradition Extra-Brut och det här handlar rimligen i grund och botten om samma vin, fast utan dosage. Möjligen stämmer även degorgeringsdatumet oktober 2018.

 

Det här är under alla omständigheter en jättebra champagne!

 

Doft: Fruktig och något utvecklad doft med viss sälta. Inslag av röda äpplen, röda och mörka bär samt bröd med sesamfrön.

 

Smak: Fruktig, syrlig och mycket torr. Härlig intensitet, hög syra och bra längd. Massor av syrliga bär.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2023-2028

 

Felaktig baksidesetikett:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar