Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 5 januari 2021

2004 Louis Casters Millésime

(100 % chardonnay)

 

9 augusti 2020 (hemma)

 


 

Den här flaskan hittade jag på Systembolaget i oktober 2015. Min tidigare erfarenhet av denna Damerybaserade producent begränsar sig till en halvflaska Cuvée Supérieure, som jag drack på Bistrot Le 7 i Épernay 2013.

 

Utöver årgången och att det är en druvren chardonnay är följande fakta det enda jag lyckats ta reda på om den här buteljen: druvorna kommer från Côte des Blancs, champagnen är gjord utan malolaktisk jäsning och dosagen uppgår till 5 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne! Den inleder lite trevande, men blir bara bättre och bättre så länge den varar.

 

Doft: Utvecklad och fruktig med något brända toner. Inslag av mogna gula och röda äpplen, rostade hasselnötter, popcorn och plast.

 

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och torr. Persika, grapefrukt och röda äpplen. Grapefrukten ersätts senare av citron. Fin intensitet, bra balans och hygglig längd.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2020-2025

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar