Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 6 januari 2021

Pehu Simonet Face Nord Rosé

(80 % pinot noir, 20 % chardonnay)

 

13 augusti 2020 (Röra Strand, Tjörn)

 


 

Varma sommarkvällar på Tjörn är som gjorda för ett glas rosé – eller tre. Tur då att man packat med en lämplig flaska!

 

Pehu Simonets rosé är en blandning av pinot noir och chardonnay – från odlingar i grand cru-byarna Verzenay, Verzy, Sillery och Mailly – där den rosa färgen kommer från tillsats av 6 % fatlagrat rött vin. Den här utgåvan har 2012-bas med tillägg av 25 % reservvin. Flaskan blev degorgerad i december 2016 och fick en dosage på 7 g/l. Den här champagnen ingick i en Pehu Simonet-låda som jag köpte från Caviste i juni 2017.

 

Det här är en mycket bra roséchampagne! Jag har druckit den en gång tidigare, faktiskt med samma 2012-bas men med tidigare degorgeringsdatum. Det var i april 2017 och den imponerade redan då, men den är ännu bättre idag.

 

Doft: Utvecklad och mycket bärig doft med inslag av röda vinbär, hallon, körsbär, smultron och mogna röda äpplen.

 

Smak: Utvecklad, bärig, frisk och torr smak med en härlig koncentration. Syrliga körsbär och hallon samsas med röda äpplen och lite blodapelsin.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2020-2026

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2017-04-23: 85

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar