(100 % chardonnay)
18 augusti 2020 (hemma)
Vauversin är en intressant producent som håller till i grand cru-byn Oger i Côte des Blancs. Här har familjen Vauversin odlat vin sedan 1640 och producerat champagne sedan 1929. Firman leds idag av Laurent Vauversin, som utgör den fjärde generationen sedan man började göra champagne, och man äger tre hektar odlingar planterade med chardonnay. Man tillämpar ett ekologiskt arbetssätt och är, som den första odlaren i hembyn, certifierade sedan 2014. Årsproduktionen uppgår till 18 000 flaskor och samtliga champagner är spontanjästa och ofiltrerade.
Original är odlarens instegsvin. Den här utgåvan bygger till 60 % på druvor från 2016 års skörd och 40 % reservvin. Den är delvis (20 %) fatjäst och dosagen uppgår till måttliga 5 g/l. Flaskan blev degorgerad i mars 2019.
Det här är en välgjord champagne!
Doft: Kraftfull, mycket fruktig och något kryddig. Inslag av mango, persika, krut, salmiak, lime och vitpeppar.
Smak: Fruktig, frisk, torr och aningen bitter. Persika, salmiak och citrus.
Betyg idag: 81
Sannolikt bäst: 2024-2029
Spännande! Har faktiskt Vauversin med i det tänkta schemat för nästa besök i Champagne.
SvaraRaderaJa och det finns bättre flaskor än den här. Bra plan!
Radera