Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 10 januari 2021

Tillingham Col 17

(50 % pinot noir, 40 % chardonnay, 10 % pinot meunier)

 

20 augusti 2020 (Julie i Malmö)

 


 

Det här är ett mousserande vin från England, gjort på pinot noir, chardonnay och pinot meunier. Col är en förkortning av col fondo, som enligt texten på flaskans baksida är den italienska termen för méthode ancestrale, d v s den äldsta metoden för att framställa mousserande vin som innebär att vinet buteljeras innan det är färdigjäst. Det stämmer dock inte riktigt eftersom col fondo-viner, till skillnad från mousserande viner framställda med hjälp av méthode ancestrale, först genomgår en fullständig första jäsning och därefter en andra jäsning på flaska. I likhet med de flesta méthode ancestrale-viner och till skillnad från champagne låter man emellertid bli att degorgera flaskorna. Col fondo (sammandragning av con il fondo) betyder bokstavligt med bottnen och syftar på att jästfällningen finns kvar i flaskan. Det här vinet är framställt som en col fondo och får således en tillsats av socker i samband med buteljeringen för att sätta igång den andra jäsningen. 17 i namnet syftar på årgången. Aktuell årgång idag är 19 och där har man även med den gröna druvan auxerrois i blandningen.

 


 

Vinet, som är spontantjäst och delvis jäst på begagnade bourgognefat, är gjort på inköpta och konventionellt odlade druvor. Producenten Tillingham i East Sussex arbetar annars biodynamiskt och drivs av den progressive vinmakaren Ben Walgate. Här är en intervju med honom där han berättar om sitt arbete och sin syn på vinodling.

 

Det här är ett trevligt, men relativt enkelt vin. Det har för övrigt mycket diskreta bubblor, knappt synliga i glaset men klart förnimbara i munnen. Det är uppenbart producerat för att drickas ungt.

 

Doft: Något kryddig doft med aningen stalliga toner. Inslag av vitpeppar, röda äpplen och rostat bröd.

 

Smak: Frisk, något fruktig, mycket torr och tydligt lätt smak med viss sälta. Jag hittar äpplen, citron och päron.

 

Betyg idag: 70

 

Sannolikt bäst: 2020-2022

 

Ett glas av detta vin dricks till en enkel lunch på trevliga Julie i Malmö.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar