Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 1 januari 2021

Paul Clouet Prestige

(100 % pinot noir)

 

4 augusti 2020 (hemma)

 


 

Prestige från Paul Clouet görs på pinot noir som odlas i vingården Les Hauts Chemins sydväst om Bouzy, rankor som planterades 1953 av Pauls son André Clouet. I likhet med odlarens övriga champagner produceras den hos Bonnaire i Cramant och om jag förstått det rätt följer den samma mönster som för Bonnaire Prestige, d v s den bygger till 85 % på vin från basåret som kompletteras med reservvin från året innan skörden och den får förhållandevis lång lagring på jästfällningen. Skillnaden är att den här görs på hundra procent pinot noir medan Bonnaires champagne är en blanc de blancs. Den här utgåvan av Paul Clouet Prestige är baserad på druvor från 2005 och 2004 och jag köpte den vid ett besök hos Bonnaire i juli 2017.

 

Det här är en mycket bra champagne! Efter gissningsvis ca fyra års lagring på korken – jag utgår från att flaskan blev degorgerad under 2016 eller i början av 2017 – känns den fullt utvecklad idag.

 

Doft: Utvecklad, komplex, fruktig och kryddig doft med viss sälta. Inslag av bokna äpplen, kolasnören, fisk, hö och lite smör.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, syrlig, något kryddig, torr och aningen bitter smak av bokna äpplen och citrusskal.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2018-2023

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar