(100 % pinot noir)
4 augusti 2020 (hemma)
Prestige från Paul Clouet görs på pinot noir som odlas i vingården Les Hauts Chemins sydväst om Bouzy, rankor som planterades 1953 av Pauls son André Clouet. I likhet med odlarens övriga champagner produceras den hos Bonnaire i Cramant och om jag förstått det rätt följer den samma mönster som för Bonnaire Prestige, d v s den bygger till 85 % på vin från basåret som kompletteras med reservvin från året innan skörden och den får förhållandevis lång lagring på jästfällningen. Skillnaden är att den här görs på hundra procent pinot noir medan Bonnaires champagne är en blanc de blancs. Den här utgåvan av Paul Clouet Prestige är baserad på druvor från 2005 och 2004 och jag köpte den vid ett besök hos Bonnaire i juli 2017.
Det här är en mycket bra champagne! Efter gissningsvis ca fyra års lagring på korken – jag utgår från att flaskan blev degorgerad under 2016 eller i början av 2017 – känns den fullt utvecklad idag.
Doft: Utvecklad, komplex, fruktig och kryddig doft med viss sälta. Inslag av bokna äpplen, kolasnören, fisk, hö och lite smör.
Smak: Utvecklad, fruktig, syrlig, något kryddig, torr och aningen bitter smak av bokna äpplen och citrusskal.
Betyg idag: 86
Sannolikt bäst: 2018-2023
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar