(40 % pinot meunier, 30 % pinot noir, 30 % chardonnay)
25 augusti 2020 (hemma)
Extra Brut från Billecart-Salmon bygger på samma basvin som standardcuvéen Brut Réserve, men får längre lagring på jästfällningen – minst 48 månader istället för 30 – och görs helt utan dosage.
Jag köpte den här flaskan hos Salvatori i Épernay i oktober 2014. Numera har den här champagnen ersatts av Brut Nature.
Det här är tveklöst en mycket bra champagne, men den når inte upp till samma nivå som den Brut Réserve jag drack dagen innan.
Doft: Utvecklad och fruktig. Inslag av mogna äpplen, grapefrukt, krita, jäst, kex, gräddkola och smultron. Jag sparar en stor del av flaskan till dagen efter och då uppstår något oxiderade och lätt laktiska toner.
Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och mycket torr. Äpplen samsas med citrus och röda bär.
Betyg idag: 83
Sannolikt bäst: 2019-2024
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar