Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 26 oktober 2013

Louis Casters Cuvée Supérieure


(100 % pinot meunier)

När: 18 september 2013

Var: Bistrot le 7 i Épernay

Doft: Komplex, blommig och fruktig doft med konjaksliknande toner. Inslag av aprikos och torkad frukt. Tydlig fatkaraktär!

Smak: Frisk, torr och något utvecklad smak med inslag av aprikos, persika och citrus.

Kommentar: Louis Casters är ett familjeägt champagnehus i Damery. Huset grundades 1899 av Eugène Cadel och hette då Cadel. Efter att hans dotter Elizabeth gift sig med René Filaine 1920 bytte man namn till Cadel-Filaine. Deras dotter Marguerite gifte sig i sin tur med belgaren Louis Casters, vars namn pryder flaskorna sedan dess. Idag drivs huset av deras son Jean-Louis Casters som tillsammans med sin belgiska hustru Angèle, deras son Johan och hans fru Valérie för familjetraditionerna vidare. De äger tio hektar egna odlingar i och runt Damery och köper in druvor från ytterligare 30 hektar. På grund av sina flamländska rötter har de alltid haft ett nära band till Belgien och merparten av produktionen exporteras dit.

Denna champagne, helt baserad på pinot meunier, hade en fantastisk doft men behövde en rejäl luftning för att smakerna skulle framträda. Dracks på halvflaska.

Betyg idag: 74

Sannolikt bäst: 2014 – 2016


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar