Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 29 januari 2019

Louis Roederer Brut Premier

(ca 40 % pinot noir, 40 % chardonnay, 20 % pinot meunier)

4 november 2018 (hemma)



Louis Roederers standardcuvée brukar vara ett säkert kort. Den bygger till 75 % på en basårgång med tillägg av reservviner, som typiskt är en blandning av 7-8 äldre årgångar där merparten kommer från året innan basårgången. Den här utgåvan har 2010 som basårgång och är degorgerad någon gång under 2014. Flaskan köpt på Systembolaget i februari 2015.

Den här champagnen fungerade som aperitif innan en horisontalprovning med Louis Roederers årgångsviner från 1996. En mindre del av flaskans innehåll sparas och dricks tre dagar senare. Det som finns kvar då har utvecklats fint och smakar ännu bättre (varpå betyget höjs från 83 till 84)!

Doft: Utvecklad, fruktig och parfymerad doft med inslag av gummi, mogna gula äpplen, persika, aprikos, brioche och gräddkola.

Smak: Utvecklad, fruktig och något bitter smak av gula äpplen, grillad citron, grapefrukt och aprikos. Tre dagar senare är den koncentrerad och härligt sötsur!

Betyg idag: 84

Sannolikt bäst: 2019-2023

Tidigare intryck av denna champagne (med länkar till resp inlägg):


söndag 27 januari 2019

Charles Dufour La Pulpe et le Grain – part 2

(45 % pinot blanc, 35 % pinot noir, 20 % chardonnay)

2 november 2018 (hemma)



La Pulpe et le Grain ingår i serien Les Instantanés från Charles Dufour. Detta är alltså part 2 och den är gjord på en blandning av pinot blanc, pinot noir och chardonnay. Part 1 och part 3 består uteslutande av pinot noir. Druvorna till dessa tre champagner kommer från 2009 och de är gjorda utan dosage. Den här flaskan blev degorgerad i maj 2016. Total produktion av part 2 uppgick till 3 807 flaskor.

Tanken bakom La Pulpe et le Grain är att hela druvan ska användas, vilket innebär att Dufour även inkluderar druvmusten från den andra pressningen till denna champagne.

Det vanligaste när man gör ”seriös” champagne är annars att man uteslutande använder sig av den första pressningen (la cuvée), vilket enligt regelverket innebär maximalt 2 050 liter druvmust från 4 000 kg druvor (ett viktmått som kallas för marc). I den andra pressningen (la première taille) får man pressa ut ytterligare 500 liter från samma druvmängd. Denna must, som riskerar att få smak från skal, kärnor och stjälkar, brukar man sälja till något av de stora champagnehusen där den hamnar i någon av deras enklare champagner.

Den här champagnen har en fantastisk doft, men något endimensionell smak. Den kan självklart växa med ytterligare lagring, men baserat på dagsformen tillhör den inte någon av Dufours bästa alster.

Doft: Utvecklad, söt, blommig och komplex. Inslag av honung, trä, solmogen persika, röda äpplen, lakrits och tvål.

Smak: Mycket torr, något fruktig och något bitter. Mogna röda äpplen med tydlig skalbeska, en gnutta honung, lite smör samt trä.

Betyg idag: 84

Sannolikt bäst: 2021-2025

Andra champagner i serien Les Instantanés:


torsdag 24 januari 2019

2008 Legras & Haas Millésime

(100 % chardonnay)

28 oktober 2018 (hemma)



Årgångschampagnen från Legras & Haas är en pålitlig champagne, så förväntningarna är höga när man poppar en flaska från det lilla huset i Chouilly – inte minst när det står 2008 på etiketten!

Och det här är en mycket, mycket bra champagne. Men framförallt: den känns oväntat utvecklad redan idag! Det är å ena sidan något av en befrielse, då känslan är att man alltid riskerar öppna sina 2008:or alldeles för tidigt, men samtidigt en aning dystert eftersom man hoppa(t)s att potentialen är ännu större än så här. Det är hur som helst stor skillnad jämfört med för ett år sedan då den, förvisso på magnum, fortfarande kändes förhållande ung. Degorgeringsdatumet spelar så klart en roll i sammanhanget, men baserat på den här flaskan känns champagnen perfekt drickmogen idag.

Den här flaskan blev degorgerad i augusti 2013 (om jag tyder de inristade siffrorna på flaskans botten rätt). Jag köpte den på Systembolaget i juni 2014. Aktuell årgång idag är 2011.

Doft: Fruktig och utvecklad. Massor av äpplen (först gröna, senare röda) i kombination med mineral, lakrits och kex.

Smak: Utvecklad och fruktig. Röda äpplen, röda vingummin och citrus.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2018-2024

Tidigare intryck av denna champagne:

Mina intryck av andra årgångar:

tisdag 22 januari 2019

1985 Comtes de Champagne Rosé

(100 % pinot noir)

27 oktober 2018 (hos Henrik & Weronica)



Den har dessvärre inga bubblor kvar och har helt klart passerat sitt bäst före-datum, men det är uppenbart att det här har varit (kunde fortfarande ha varit – om bara korken hade gjort sitt jobb) en exceptionell champagne! Betyg idag: 89. När den var på topp: gissningsvis 95! Den fantastiska doften skvallrar helt klart om det.

Nu för tiden görs Comtes de Champagne Rosé på en blandning av 70 % pinot noir (varav ca 15 % rött vin) och 30 % chardonnay, men om jag förstått det rätt gjordes äldre årgångar, inkl den här, på 100 % pinot noir.

Doft: Fantastisk! Mogen och komplex doft med tydliga sherrytoner. Inslag av torkad frukt, lakrits, svamp, kolasnören, röda vinbär och hallonkärnor.

Smak: Mogen och frisk smak av nötter, svamp, söt grapefrukt och mogna röda bär.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: ?

Mina intryck av senare årgångar (med länkar till resp inlägg):

måndag 21 januari 2019

Clos des Rochers Crémant de Luxembourg Brut

(pinot blanc, riesling)

27 oktober 2018 (hos Henrik & Weronica)



Vad jag minns är det här första gången jag dricker ett mousserande vin från Luxemburg. Och det är ett bra vin! Flaskan serveras blint, tillsammans med flera champagner, och jag reflekterar aldrig över att det inte skulle vara en champagne i glaset. Ett betyg så gott som något, antar jag. Jag får dock en känsla av att flaskan kan ha lagrats lite för varmt, för doften är något skum och smaken relativt endimensionell. Vinet är gjort på en blandning av pinot blanc och riesling.

Domaine Clos des Rochers drivs av familjen Clasen, vars vinodlande historia sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Man förfogar över 18 hektar odlingar längs Moselfloden (Moselle på franska) där man odlar auxerrois, pinot blanc, pinot gris, riesling, chardonnay, gewürztraminer och pinot noir. Produktionen består för närvarande av 21 olika viner, varav tre mousserande. De mousserande vinerna görs med hjälp av champagnemetoden, d v s med en andra kolsyregivande jäsning på flaska. Luxemburg är för övrigt det enda landet utanför Frankrike som får lov att använda sig av beteckningen crémant. Appellationen Crémant de Luxembourg skapades 1991.

Doft: Komplex och något skum doft av grapefrukt, bränt gummi och gummi.

Smak: Utvecklad, fruktig och aningen bitter smak av söt grapefrukt och tropisk frukt.

Betyg idag: 82

Sannolikt bäst: 2016-2020

Den rektangulära etiketten på flaskans baksida indikerar att innehållet lever upp till appellationens krav:


söndag 20 januari 2019

Météyer Exclusif

(100 % pinot meunier)

27 oktober 2018 (hos Henrik & Weronica)



Météyer Père & Fils är en odlare med hemvist i Trélou-sur-Marne, en by i den västra delen av Vallée de la Marne, en halvtimmes bilfärd väster om Épernay. Familjefirman leds idag av Franck och Anna Météyer och man äger 14 hektar odlingar planterade med pinot meunier, pinot noir och chardonnay. Deras aktuella sortiment består av tio champagner och en ratafia.

Exclusif görs på pinot meunier från gamla stockar och helt utan dosage. Druvorna till denna utgåva kommer uteslutande från 2015, men eftersom champagnen inte hunnit få tillräckligt lång lagring på jästen är den officiellt årgångslös. Förvirrande nog finns det dock även en Exclusif Vintage och för den är aktuell årgång 2007.

Det här är en mycket bra champagne som dessutom känns förvånansvärt utvecklad för att vara så ung!

Doft: Fruktig doft. Initialt tydligt brända toner. Inslag av mogna äpplen, vita vingummin, vanilj, gummi och hasselnötter. Senare uppstår lätt stalliga toner.

Smak: Utvecklad, uttrycksfull, fruktig och något eldig. Frukt (i allmänhet) i kombination med honung och en diskret sälta.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2022-2026


lördag 19 januari 2019

2000 Amour de Deutz

(100 % chardonnay)

27 oktober 2018 (hos Henrik & Weronica)



Amour de Deutz brukar följas av epitetet ”Madonnas favoritchampagne”. Huruvida det faktiskt är sant eller inte kan man självklart spekulera i (förmodligen inte), men det har tveklöst skapat en positiv mytbildning kring vinet. Storytelling är som bekant en effektiv marknadsföringsstrategi! Bakgrunden till historien verkar vara att artisten blev serverad champagnen på en restaurang i USA varpå hon påpekade att hon verkligen gillade det som fanns i glaset. Sommelieren på stället tyckte det var kul och berättade om händelsen för Deutz… Och voilà – storyn var ett faktum!

Champagnen görs på chardonnay från odlingar i Avize, Le Mesnil-sur-Oger och Villers-Marmery. För övrigt från samma vingårdar som druvorna till husets ”vanliga” årgångsblanc de blancs.

Det här är mycket bra! Förvisso inte den bästa årgången – varken rent generellt eller när det gäller den här champagnen – men den befinner sig i en väldigt bra fas nu.

Den här serverades blint och jag lyckades, med hjälp av några frågor och viss uteslutningsförmåga, lista ut att det handlade om Deutz och en blanc de blancs. Min gissning landade dock på Deutz Blanc de Blancs 2002, vilket ju var både fel vin och fel årgång…

Doft: Mycket komplex. Till en början klart laktiska toner. Därefter mer rostade sådana och ännu senare tydliga sherrytoner. Inslag av jäst, rostat bröd, rostade hasselnötter, grädde, gräddkola och nytvättade lakan.

Smak: Utvecklad, fruktig och aningen bitter. Mogna äpplen, honung, äppelskal, grapefrukt och gräddkola. Hög och fin syra som för tankarna (åtminstone mina) till 2002.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2017-2023

torsdag 17 januari 2019

2002 Paul Bara Comtesse Marie de France

(100 % pinot noir)

27 oktober 2018 (hos Henrik & Weronica)



Prestigevinet Comtesse Marie de France, som ursprungligen skapades för restaurangen Chez Denis i Paris på 60-talet, görs på pinot noir från några av Paul Baras äldsta rankor i hembyn Bouzy. För att vara en prestigechampagne som produceras i klart begränsade kvantiteter är den väldigt rimligt prissatt! 2002 gjordes det totalt 6 050 flaskor av champagnen – det här är nr 3788. Aktuell årgång idag är 2006.

Champagnen är för övrigt en hyllning till grevinnan Marie av Frankrike, som var regent av Champagne i två omgångar i slutet av 1100-talet. Hon var dotter till kung Ludvig VII av Frankrike och Eleonora av Akvitanien (som i sin tur lyckades med konststycket att hinna med att vara både drottning av Frankrike och drottning av England under sin livstid) samt halvsyster till Rikard Lejonhjärta.

Comtesse Marie de France var länge Paul Baras finaste champagne, men sedan ett par år tillbaka (årgång 2004) finns även Annonciade som åtminstone rent prismässigt får definieras som odlarens nya toppchampagne.

Det här är en fantastisk champagne och det känns som den befinner sig i en perfekt fas här och nu! Flaskan dricks i samband med en middag hos de goda vännerna Henrik & Weronica.

Doft: Utvecklad och komplex doft med massor av röda äpplen i kombination med rågbröd, hasselnötter, lakrits och körsbär.

Smak: Utvecklad, fruktig och härligt koncentrerad smak av röda äpplen, söt grapefrukt och körsbär. Fin syra i perfekt balans med den härliga frukten!

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2017-2023


onsdag 16 januari 2019

2011 Charles Dufour Le Champ du Clos

(100 % pinot blanc)

25 oktober 2018 (hemma)



Denna vingårdsbetecknade champagne görs på 100 % pinot blanc från gamla stockar i vingården Le Champ du Clos i Celles-sur-Ource. Flaskan blev degorgerad i maj 2016. Gjord utan dosage och utan svavel. Köpt hos Rosforth & Rosforth i Köpenhamn i april 2017. Aktuell årgång idag är 2015.

Dufour lyckas väldigt bra i den svåra årgången 2011! Den här känns fint balanserad idag, men kan absolut vinna på ett par års ytterligare lagring. Jag provade den för övrigt redan för två år sedan, på Bulles Bio 2016 i Köpenhamn. Jämfört med då är den betydligt mer utvecklad idag.

Doft: Utvecklad, fruktig och komplex med viss sälta. En doft som för tankarna till suröl! Inslag av bröd, mango, honungsmelon, honung, jäst, salmiak och mandlar. Möjligen även en ton av mandelmassa.

Smak: Utvecklad, syrlig och mycket torr. Den är oerhört ren och ståtar med en härlig balans mellan en snäll syra och den fina frukten. Till en början mogen stenfrukt och citrus. Senare även päron.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2021-2025

Tidigare intryck av denna champagne:


måndag 14 januari 2019

2013 Charles Dufour Le Corroy Œil de Perdrix

(100 % pinot noir)

23 oktober 2018 (hemma)



Œil de perdrix är en ljus rosé, eller om man så vill ett blekrosa vitt vin, och Charles Dufour är en dem som hyllar denna gamla vinstil. Termen, som ordagrant betyder rapphöneöga, härrör från det medeltida Champagne – när alla viner fortfarande var stilla – då man inte klarade av att göra ett helt vitt vin av blå druvor. Den blekrosa färg som vinet fick tyckte man helt enkelt påminde om färgen på ögonvitan hos en döende rapphöna! Idag, när man inte har några problem att skapa vitt vin av blå druvor, görs vintypen framförallt av historiska eller kulturella skäl och förekommer främst i Schweiz.

Denna œil de perdrix görs på pinot noir från vingården Le Corroy i Dufours hemby Landreville. Den här utgåvan är helt och hållet baserad på druvor från 2013 och gjord utan dosage och utan tillsatt svavel. Flaskan blev degorgerad i maj 2016. Köpt hos Rosforth & Rosforth i Köpenhamn i april 2017. Aktuell årgång idag är 2015.



Jag provade den här champagnen på Bulles Bio 2016 i Köpenhamn för två år sedan. Då var intrycket att den var ung och mycket lovande. Idag har den utvecklats till en riktigt härlig champagne, samtidigt som det sannolikt fortfarande finns viss utvecklingspotential för den tålmodige! Den har en kraftfull doft och härligt syrlig smak.

Doft: Intensiv, blommig, bärig och kryddig doft med inslag av hallon, hallonbåtar, röda vinbär, rabarber, mynta och basilika. Senare uppstår något gräddiga toner.

Smak: Bärig, syrlig och mycket torr smak av hallon, hallonkärnor och rabarber.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2021-2025

Tidigare intryck av denna champagne:


söndag 13 januari 2019

Pertois-Lebrun Exaltation

(100 % chardonnay)

20 oktober 2018 (hemma)



Pertois-Lebrun är en intressant odlare med hemvist i Cramant. Firman grundades 1955 av Paul Pertois och Françoise Lebrun. I slutet av 90-talet tog Odile, en av deras döttrar, över ledningen av verksamheten och därefter har även två av hennes systersöner, Clément och Antoine, engagerat sig i familjefirman. Man odlar uteslutande chardonnay och äger sammanlagt nio hektar i de fem grand cru-byarna Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Chouilly, Oiry och Oger. Ett hållbart arbetssätt tillämpas, vilket bl a innebär att de inte använder sig av några kemiska bekämpningsmedel. Sortimentet består för närvarande av fem olika champagner, inklusive toppvinet Le Fond du Bateau. Man tillämpar malolaktisk jäsning och samtliga champagner buteljeras med låg dosage, 1-5 g/l.

Exaltation är den mest ambitiösa av odlarens tre årgångslösa champagner (de båda övriga är Instant Brut och Nuances). Den görs på druvor från Chouilly, Le Mesnil-sur-Oger och Oger och får sin första jäsning på ståltank. Den här utgåvan är baserad på 2008 års skörd (80 %) med tillägg av reservviner från tidigare år. Flaskan blev degorgerad i juni 2016 efter nästan sju år på jästfällningen. Dosage på 5 g/l.

Det här är en mycket bra champagne! Den känns relativt utvecklad redan idag, men kommer sannolikt att vinna på två-tre års ytterligare lagring.

Den här flaskan köpte jag på Les Caves du Forum i Reims i juli 2017. Pertois-Lebrun importeras till Sverige av Conveija som även representerar Bergeronneau-Marion och Bernard Tornay på den svenska marknaden. Den Exaltation som finns tillgänglig på Systembolaget (beställningssortimentet) i dagsläget har 2012 som basår.

Doft: Stor, komplex och utvecklad doft med inslag av gräddkola, bokna äpplen, mandelmassa, lakrits och kex.

Smak: Frisk, något utvecklad och tydligt torr – men ändå med viss sötma. Kanderade äpplen, citron, apelsin och apelsinskal.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2021-2026


fredag 11 januari 2019

2013 Aurélien Lurquin 100 % Meunier

(100 % pinot meunier)

18 oktober 2018 (hemma)



Aurélien Lurquin är en ung och mycket intressant odlare – och något av en raritet. Han håller till i Romery, en by i Vallée de la Marne en liten bit nordväst om Épernay, och började odla vin så sent som 2007. Han äger 2,3 hektar odlingar kring hembyn, planterade med 40 % pinot noir, 35 % chardonnay, 24 % pinot meunier och ett mycket litet inslag av den ovanliga druvan petit meslier. Aurélien arbetar biodynamiskt och är certifierad sedan 2012. En stor del av skörden säljs till Leclerc-Briant och det är endast en mindre del (20 %) av druvorna som används till Lurquins egna viner. Hans totala produktion uppgår därför till endast 2 000 flaskor per år. Till en början handlade det uteslutande om stilla viner och första året han producerade champagne var 2013, i form av denna blanc de noirs på 100 % pinot meunier. Därefter (fr o m 2014) har det även tillkommit en blanc de blancs vid sidan om de stilla vinerna: en coteaux champenois rouge (ett stilla rött vin gjort på pinot noir och pinot meunier) och en coteaux champenois blanc de noirs (ett stilla vitt vin gjort på pinot meunier).



Som synes har etiketten ett härligt småskaligt utseende, vilket även speglar produktionen: den här champagnen gjordes i endast 416 flaskor!

Den är vinifierad och lagrad på ekfat i elva månader innan buteljering, som skedde i augusti 2014. Flaskan blev degorgerad i oktober 2016. Gjord utan dosage.

Det här är en mycket bra champagne! Den är givetvis ung men redan komplex och väldigt karaktärsfull. Smakmässigt är den finstämd och elegant och stilmässigt påminner den mer om en chardonnay än en druvren meunier.

Doft: Blommig och komplex. Efter hand uppstår en tydlig sötma. Inslag av jäst, blåbär, kompost, gula äpplen, flinta, marsipan, lakrits och honung.

Smak: Ung, mycket frisk och mycket torr; något ciderlik. Gula äpplen, citron och lakrits.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2022-2027


söndag 6 januari 2019

1978 Clos des Goisses

(ca 70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

13 oktober 2018 (Café Live i Malmö)



Det här är den avslutande hemliga årgången i den stora Clos des Goisses-provningen.

Det är en sendegorgerad flaska (februari 2006). Och eftersom den är så pass sent sendegorgerad gissar jag att den fått en låg dosage, kring 4,5 g/l. Ursprungligt degorgerade flaskor lär ha en betydligt högre sockertillsats!

Det här är en mycket bra champagne, men det är också tydligt att den passerat zenit och påbörjat sin resa nedåt sedan flera år tillbaka. Det här är för övrigt den äldsta Clos des Goisses jag druckit (min tidigare äldsta var 1979) och det är dessutom första gången jag dricker en champagne från 1978.

Min gissning: 1976.

Doft: Mogen, kryddig och rökig doft med inslag av aprikos, krut, brasa och gräddkola.

Smak: Mogen, örtig och något rökig smak med toner av torkade aprikoser och söt citrus.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2008-2015

Den sjunde och sista flighten:



Då är det dags att sammanfatta 2018 års stora champagnehändelse. Provningen bestod av samtliga utgivna årgångar av Clos des Goisses mellan 1980 och 2009 samt ”en äldre, hemlig årgång” som alltså visade sig vara 1978. Allt som allt 28 årgångar av ett av Champagnes bästa viner! Charles Philipponnat, som lett Philipponnat sedan 1999, medverkade och skänkte extra stjärnglans till tillställningen. 

Så här rangordnar jag de olika årgångarna i provningen (med länkar till övriga inlägg):






1978: 88 p

Som synes är det, vid sidan om 1990 och 1995, 80-talet som regerar! Till stor del är det de väntade årgångarna i topp, men jag tycker även att det finns en mängd flaskor som överraskar. Många viner överpresterar i viss mån – och då tänker jag bl a på 1982, 1992, 1994 och 2001 – men det finns också ett par som inte riktigt når upp till mina högt ställda förväntningar. Här tänker jag främst på 1996, som känns oväntat endimensionell och som många av oss blandade ihop med 1994, men även på 1998, som rent generellt brukar vara ett mycket säkert kort i Champagne. Att stora årgångar som 2002 och 2008 hamnar förhållandevis långt ner på listan är egentligen inte särskilt förvånande – de behöver helt enkelt mer tid för att blomma ut. Skulle man göra om samma provning om fem eller tio år är jag helt övertygad om att dessa båda skulle få betydligt mer framskjutna placeringar!

Jag vill rikta ett stort tack till Marina för en otroligt proffsig provning med fantastiska flaskor! Samtliga champagner, bortsett från den korkskadade 2007:an, var i otroligt bra skick.

Slutligen en bild från provningen där Charles Philipponnat berättar om husets historia:


fredag 4 januari 2019

1980 Clos des Goisses

(ca 70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

13 oktober 2018 (Café Live i Malmö)



Den åttonde och sista flighten av Clos des Goisses-provningen består av 1980 och en äldre, på förhand hemlig, årgång. Det gjordes ingen Clos des Goisses 1981.

Clos des Goisses 1980 serveras från en sendegorgerad flaska, som fick sin kork i november 2000 efter mer är nitton års lagring på jästfällningen. Det innebär också att den hunnit få hela arton år på korken idag.

Det här är ännu en fantastisk Clos des Goisses! Och trots sin ålder känns den snarare ”utvecklad” än ”mogen” och det är uppenbart att den fortfarande har flera vitala år framför sig.

Min gissning: 1980.

Doft: Mogen, parfymerad och komplex doft med viss sötma. Röd frukt, rosor, gräddkola, vanilj, smör och saltlakrits.

Smak: Utvecklad och koncentrerad smak av röda äpplen, mogen citron, gräddkola och saltlakrits.

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2010-2020

Så här kan det se ut när man provar vin! Det är mina glas längst ner.