Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 10 december 2018

2008 Clos des Goisses

(55 % chardonnay, 45 % pinot noir)

13 oktober 2018 (Café Live i Malmö)Den första flighten av Clos de Goisses-provningen fortsätter med detta framtida monster. Den är ung idag, men fantastiskt lovande och det är inte alls omöjligt att Clos des Goisses hamnar mycket högt upp när man någon gång i framtiden listar de bästa 2008:orna.

Den här årgången fick en ovanligt hög andel chardonnay. Det berodde delvis på att man tyckte att chardonnaydruvorna var exceptionellt bra detta år och delvis på att tillgången till pinot noir var lägre än normalt på grund av tidigare omplantering av vissa pinotstockar i vingården. 75 % av basvinerna fick sin första jäsning på ekfat detta år, vilket är en relativt hög andel. Flaskan blev degorgerad i april 2017. Dosage på 4,25 g/l.

Jag känner direkt igen den här, eftersom jag provade den vid ett besök hos Philipponnat förra sommaren (se nedanstående länk). Men även den fantastiska frukten i kombination med den årgångstypiska syran avslöjar att det är 2008 i glaset! Det här är mycket, mycket bra redan idag, samtidigt som det finns en otrolig potential som bankar under ytan.

Doft: Fruktig doft med inslag av krita, sesamfrön, en aning surdeg och citrus. Efter hand något rostade toner.

Smak: Ung, men härligt koncentrerad. Massor av gröna äpplen och citrus. Hög årgångtypisk syra.

Betyg idag: 89(++)

Sannolikt bäst: 2025-2040

Tidigare intryck av Clos des Goisses 2008:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar