Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 18 december 2018

2000 Clos des Goisses

(67 % pinot noir, 33 % chardonnay)

13 oktober 2018 (Café Live i Malmö)Monsterprovningen fortsätter med den andra flaskan från den tredje flighten och totalt sett den tionde årgången denna eftermiddag: Clos des Goisses 2000. 

Jag har druckit den här champagnen två gånger tidigare och det bestående intrycket från dessa båda tillfällen är att det här är en årgång av Clos des Goisses som behöver extra lång lagring för att komma till sin rätt. Den här flaskan blev degorgerad i oktober 2011, vilket innebär att den fick tio och ett halvt års lagring på jästfällningen. De flaskor jag druckit tidigare blev degorgerade i juni 2010 resp oktober 2009.

Tonen av nytvättade lakan gör att jag direkt känner igen den här och gissar på 2000! I likhet med mina tidigare erfarenheter är det här fortfarande ett förhållandevis ungt vin, men jag tycker ändå det har växt en aning jämfört med min senaste flaska. Idag är det här en fantastisk champagne och det ska bli intressant att se vart fyra-fem års ytterligare lagring kan ta oss!

Doft: Utvecklad och parfymerad doft med inslag av nytvättade lakan, honung, röda äpplen och brioche.

Smak: Något utvecklad, torr, syrlig och något fruktig; fortfarande relativt ung. Gröna äpplen och grapefrukt. Hög syra.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2022-2030

Mina tidigare intryck av Clos des Goisses 2000:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar