(67 % pinot noir, 33 % chardonnay)
13 oktober 2018 (Café Live i Malmö)
Monsterprovningen fortsätter med den andra flaskan från den tredje flighten och totalt sett den tionde årgången denna eftermiddag: Clos des Goisses 2000.
Jag har druckit den här champagnen två gånger tidigare och det bestående intrycket från dessa båda tillfällen är att det här är en årgång av Clos des Goisses som behöver extra lång lagring för att komma till sin rätt. Den här flaskan blev degorgerad i oktober 2011, vilket innebär att den fick tio och ett halvt års lagring på jästfällningen. De flaskor jag druckit tidigare blev degorgerade i juni 2010 resp oktober 2009.
Tonen av nytvättade lakan gör att jag direkt känner igen den här och gissar på 2000! I likhet med mina tidigare erfarenheter är det här fortfarande ett förhållandevis ungt vin, men jag tycker ändå det har växt en aning jämfört med min senaste flaska. Idag är det här en fantastisk champagne och det ska bli intressant att se vart fyra-fem års ytterligare lagring kan ta oss!
Doft: Utvecklad och parfymerad doft med inslag av nytvättade lakan, honung, röda äpplen och brioche.
Smak: Något utvecklad, torr, syrlig och något fruktig; fortfarande relativt ung. Gröna äpplen och grapefrukt. Hög syra.
Betyg idag: 90
Sannolikt bäst: 2022-2030
Mina tidigare intryck av Clos des Goisses 2000:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar