(100 % chardonnay)
19 april 2018 (hemma)
Legras & Haas, med
bas i grand cru-byn Chouilly, är en pålitlig producent. Det är inte minst deras
årgångschampagne ett bra bevis på. Denna 2002:a är en fantastisk champagne idag
med härligt komplex doft och utvecklad smak. Men den behöver lite tid för att
vakna till liv! Flaskan dricks över två dagar och vinner tveklöst på lång
luftning. Degorgerad i oktober 2009.
Doft:
Utvecklad, brödig, fruktig och komplex. Inslag av snäckskal, jäst, citron, persika,
aprikos, croissant, smör och vit choklad. Dagen efter hittar jag även hallon.
Smak:
Utvecklad, fruktig, frisk och något eldig. Persika, hallon, lime och limeskal.
Dag två, med mer luft och vid högre temperatur, blir den härligt koncentrerad!
Betyg idag: 90
Sannolikt bäst: 2018-2024
Mina intryck av andra årgångar (med länkar till
resp inlägg):
Hei,
SvaraRaderadu skriver ofte om at du lufter champagnen. Dekanteres den eller lar du den stå uten kork for en stund?
Hej!
RaderaDet är olika. I det här fallet drack jag flaskan över två dagar och då förvarar jag den i kylskåp med förslutningskork. Även om det inte är en "aktiv" luftning så utsätts ju champagnen för luft, med tydligt utveckling som följd. Sedan dricker jag dessutom väldigt sakta, så då luftas ju champagnen även i glaset! :)
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaKul att höra! Tack vare dig har jag ju en flaska. Den ska få ligga ett par år till.
SvaraRaderaHej! Sorry för sent svar. Den mår säkert bara bra av att få vila några år till! :)
Radera