Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 28 juni 2018

2002 Legras & Haas Millésime

(100 % chardonnay)

19 april 2018 (hemma)Legras & Haas, med bas i grand cru-byn Chouilly, är en pålitlig producent. Det är inte minst deras årgångschampagne ett bra bevis på. Denna 2002:a är en fantastisk champagne idag med härligt komplex doft och utvecklad smak. Men den behöver lite tid för att vakna till liv! Flaskan dricks över två dagar och vinner tveklöst på lång luftning. Degorgerad i oktober 2009.

Doft: Utvecklad, brödig, fruktig och komplex. Inslag av snäckskal, jäst, citron, persika, aprikos, croissant, smör och vit choklad. Dagen efter hittar jag även hallon.

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och något eldig. Persika, hallon, lime och limeskal. Dag två, med mer luft och vid högre temperatur, blir den härligt koncentrerad!

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2018-2024

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):

5 kommentarer:

 1. Hei,

  du skriver ofte om at du lufter champagnen. Dekanteres den eller lar du den stå uten kork for en stund?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Det är olika. I det här fallet drack jag flaskan över två dagar och då förvarar jag den i kylskåp med förslutningskork. Även om det inte är en "aktiv" luftning så utsätts ju champagnen för luft, med tydligt utveckling som följd. Sedan dricker jag dessutom väldigt sakta, så då luftas ju champagnen även i glaset! :)

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Kul att höra! Tack vare dig har jag ju en flaska. Den ska få ligga ett par år till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Sorry för sent svar. Den mår säkert bara bra av att få vila några år till! :)

   Radera