Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 24 december 2018

1994 Clos des Goisses

(eventuellt 67 % pinot noir, 33 % chardonnay)

13 oktober 2018 (Café Live i Malmö)Det här är den fjärde och sista årgången från den fjärde flighten av Clos des Goisses-provningen. 

1994 – som i mitt tycke är ett av de bästa musikåren någonsin – var ett riktigt besvärligt år i Champagne. Det drabbade även vingården Clos des Goisses och Philipponnat bestämde sig först för att inte släppa någon Clos des Goisses detta år – trots att den hade producerats. Man tyckte den kändes för spretig och att den helt enkelt inte var tillräckligt bra. Men det ändrades uppenbarligen efter lagring för flaskorna kom ut på marknaden till sist. Och tur är väl det, för det här är en fantastisk champagne! Så bra att jag (och många andra) misstar den för att vara 1996 vid den här provningen. Jag drack för övrigt den här champagnen så sent som i mars i år, men den här flaskan är betydligt bättre.

Det här är en sendegorgerad flaska som blev degorgerad i maj 2013. Dosage på 4,5 g/l.

Doft: Utvecklad, fruktig och parfymerad doft med inslag av gummi, kokos, aprikos, gräddkola och honung.

Smak: Utvecklad, frisk och fruktig. Tropisk frukt (kokos, ananas, o s v), honung och gräddkola.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2017-2022

Tidigare intryck av Clos des Goisses 1994:

Den fjärde flighten:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar