Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 29 januari 2019

Louis Roederer Brut Premier

(ca 40 % pinot noir, 40 % chardonnay, 20 % pinot meunier)

4 november 2018 (hemma)Louis Roederers standardcuvée brukar vara ett säkert kort. Den bygger till 75 % på en basårgång med tillägg av reservviner, som typiskt är en blandning av 7-8 äldre årgångar där merparten kommer från året innan basårgången. Den här utgåvan har 2010 som basårgång och är degorgerad någon gång under 2014. Flaskan köpt på Systembolaget i februari 2015.

Den här champagnen fungerade som aperitif innan en horisontalprovning med Louis Roederers årgångsviner från 1996. En mindre del av flaskans innehåll sparas och dricks tre dagar senare. Det som finns kvar då har utvecklats fint och smakar ännu bättre (varpå betyget höjs från 83 till 84)!

Doft: Utvecklad, fruktig och parfymerad doft med inslag av gummi, mogna gula äpplen, persika, aprikos, brioche och gräddkola.

Smak: Utvecklad, fruktig och något bitter smak av gula äpplen, grillad citron, grapefrukt och aprikos. Tre dagar senare är den koncentrerad och härligt sötsur!

Betyg idag: 84

Sannolikt bäst: 2019-2023

Tidigare intryck av denna champagne (med länkar till resp inlägg):


2 kommentarer:

  1. Trevlig inledning på en magisk provning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men nästa gång öppnar jag flaskan tre dagar i förväg! ;)

      Radera