Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 27 december 2018

1990 Clos des Goisses

(ca 70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

13 oktober 2018 (Café Live i Malmö)Den sjätte flighten i Clos des Goisses-provningen består av den legendariska trion 1988, 1989 och 1990. Och det är ingen tvekan: det här är provningen bästa flight! Det är en närmast magisk upplevelse att få dricka dessa viner sida vid sida och samtliga presterar dessutom på en otroligt hög nivå och placerar sig högt upp på listan över provningens bästa flaskor.

Jag fortsätter att presentera champagnerna i omvänd kronologisk ordning och inleder således med 1990. Jag drack den här champagnen i december 2017, men då motsvarade den inte alls mina förväntningar (sannolikt p g a en dåligt lagrad flaska). Därför är det mycket glädjande att den här flaskan presterar på topp. Den är magiskt bra och är precis som man förväntar sig att en mogen prestigechampagne från en stor årgång ska vara! Flightens bästa vin och dessutom min favorit i hela provningen.

Den här flaskan blev degorgerad i mars 2002. Jag har hört att tidiga degorgeringar av den här årgången har en högre dosage, men jag tror att den här är extra brut.

Min gissning: 1990.

Märkligt nog höll det på att aldrig bli någon Clos des Goisses 1990. På den här tiden ägdes Philipponnat av spritkoncernen Marie-Brizard, som uppenbarligen saknade vissa perspektiv i sin ledning av champagnehuset. Efter skörden 1990 fick ansvarig vinmakare, Norbert Thiébert, direktiv om att inte göra någon Clos des Goisses detta år, eftersom man hade stora osålda lager av tidigare årgångar. Thiébert protesterade så klart, att inte producera sitt prestigevin i en så fantastisk årgång som 1990 vore ju vansinne. Ledningen stod dock fast vid sitt beslut, men Norbert Thiébert valde att göra champagnen i smyg och med hjälp av listiga metoder och lojala kollegor lyckades han producera 40 000 flaskor utan ledningens vetskap. Tack för det, Norbert!

Doft: Mogen, kraftfull, komplex och oxiderad doft med viss sötma. Efter hand tydligt brända toner. Senare uppstår tydligt salta toner. Inslag av bokna äpplen, gräddkola, körsbär, honung, kex och tvål.

Smak: Mogen och koncentrerad smak av röda äpplen, mogen citrus, honung och körsbär.

Betyg idag: 95

Sannolikt bäst: 2012-2022

Tidigare intryck av Clos des Goisses 1990:

2 kommentarer:

  1. Härligt att följa dina intryck av CdG. Tack för intressant läsning!

    SvaraRadera