(ca 40 % pinot noir, 40
% chardonnay, 20 % pinot meunier)
17 mars 2017 (på
kontoret)
Louis Roederers
standardcuvée är tveklöst en välgjord champagne. Möjligen kan man, i likhet med
flertalet av de stora husens standardverk, avfärda den som slätstruken och lite
småtrist – framförallt när den jämförs med mer ambitiösa champagner – och påpeka att den ger dålig valuta för pengarna. Men den bygger uppenbarligen på fin råvara och ett
gott hantverk! Den här utgåvan är baserad på basvin från 2012 med tillägg av
ekfatslagrade reservviner från fem tidigare årgångar. Degorgerad 2016.
Med tanke på årgångens
(2012) förträfflighet hade jag hoppats på en något större upplevelse än vad den
här flaskan bjuder på. Doften lovar dock mer än vad smaken kan leva upp till i
dagsläget och champagnen kan helt klart vinna på att man ger den ett par års
lagring!
Dracks i en provning
tillsammans med 2011 Louis Roederer Rosé och 2009 Louis Roederer Vintage.
Flaskan köpt på Systembolaget i mars 2017.
Doft:
Brödig, något fruktig och överraskande komplex doft. Inslag av gula äpplen,
brioche, lera, marsipan och lakrits. Efter hand lite brända toner.
Smak:
Smaken är frisk, torr och något fruktig, men tyvärr inte lika bra som doften.
Inslag av Golden Delicious, citrus och citrusskal. Påtaglig syra. Känns lite
tunn när den dricks parallellt med husets årgångsviner.
Betyg idag: 83
Sannolikt bäst: 2020-2024
Tidigare intryck av denna champagne (med länkar
till resp inlägg):
Håller med, den brukar vara stabil som tusan.
SvaraRaderaTvå frågor:
1) Hur vet du att det är 2012 som är bas? Kan man utläsa det någonstans??
2) 2012 i Champagne, hur bra? Finns det några källor man kan läsa på ämnet :)
Tusen tack på förhand
Mvh David
Hej David!
Radera1. Det finns en kod på baksidan av varje flaska från Louis Roederer, Knappar man in den på husets hemsida (se länk i mitt länkade inlägg från 2015-04-04) får man bl a fram denna information.
2. 2012 i Champagne är nästa stora årgång (efter 2008)! Jag har skrivit en del om det här på bloggen. :) Men du kan även läsa om det i bl a dessa båda artiklar:
http://www.decanter.com/wine-news/champagne-2012-will-be-an-exceptional-vintage-22646/
https://www.thedrinksbusiness.com/2012/10/champagne-2012-better-than-1996/
Tusen tack för svar!
Radera/David
Ja just, om man skulle vilja nå dig via mail. Hur gör man då? ;)
SvaraRaderaHar du lust kan du maila mig på svenssonsmakaren@gmail.com
/David
Självklart får man säga nej ;)
Radera