Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 14 januari 2019

2013 Charles Dufour Le Corroy Œil de Perdrix

(100 % pinot noir)

23 oktober 2018 (hemma)Œil de perdrix är en ljus rosé, eller om man så vill ett blekrosa vitt vin, och Charles Dufour är en dem som hyllar denna gamla vinstil. Termen, som ordagrant betyder rapphöneöga, härrör från det medeltida Champagne – när alla viner fortfarande var stilla – då man inte klarade av att göra ett helt vitt vin av blå druvor. Den blekrosa färg som vinet fick tyckte man helt enkelt påminde om färgen på ögonvitan hos en döende rapphöna! Idag, när man inte har några problem att skapa vitt vin av blå druvor, görs vintypen framförallt av historiska eller kulturella skäl och förekommer främst i Schweiz.

Denna œil de perdrix görs på pinot noir från vingården Le Corroy i Dufours hemby Landreville. Den här utgåvan är helt och hållet baserad på druvor från 2013 och gjord utan dosage och utan tillsatt svavel. Flaskan blev degorgerad i maj 2016. Köpt hos Rosforth & Rosforth i Köpenhamn i april 2017. Aktuell årgång idag är 2015.Jag provade den här champagnen på Bulles Bio 2016 i Köpenhamn för två år sedan. Då var intrycket att den var ung och mycket lovande. Idag har den utvecklats till en riktigt härlig champagne, samtidigt som det sannolikt fortfarande finns viss utvecklingspotential för den tålmodige! Den har en kraftfull doft och härligt syrlig smak.

Doft: Intensiv, blommig, bärig och kryddig doft med inslag av hallon, hallonbåtar, röda vinbär, rabarber, mynta och basilika. Senare uppstår något gräddiga toner.

Smak: Bärig, syrlig och mycket torr smak av hallon, hallonkärnor och rabarber.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2021-2025

Tidigare intryck av denna champagne:


4 kommentarer:

 1. Väldigt vackra glas! Champagnen låter smaklig, ska försöka få tag på den!
  Fantastisk blogg :)

  Christer

  SvaraRadera
 2. Kul, drack -13 för typ ett år sen. Tyckte den var riktigt bra men såklart ung. Jag hittade också en hel del hallon och rabarber. Jag har 2st -14 och 1st -15 av den här, men de får ligga till sig några år. Bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Ja, det är nog en bra strategi att spara dem i några år.

   Radera