Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 24 januari 2019

2008 Legras & Haas Millésime

(100 % chardonnay)

28 oktober 2018 (hemma)Årgångschampagnen från Legras & Haas är en pålitlig champagne, så förväntningarna är höga när man poppar en flaska från det lilla huset i Chouilly – inte minst när det står 2008 på etiketten!

Och det här är en mycket, mycket bra champagne. Men framförallt: den känns oväntat utvecklad redan idag! Det är å ena sidan något av en befrielse, då känslan är att man alltid riskerar öppna sina 2008:or alldeles för tidigt, men samtidigt en aning dystert eftersom man hoppa(t)s att potentialen är ännu större än så här. Det är hur som helst stor skillnad jämfört med för ett år sedan då den, förvisso på magnum, fortfarande kändes förhållande ung. Degorgeringsdatumet spelar så klart en roll i sammanhanget, men baserat på den här flaskan känns champagnen perfekt drickmogen idag.

Den här flaskan blev degorgerad i augusti 2013 (om jag tyder de inristade siffrorna på flaskans botten rätt). Jag köpte den på Systembolaget i juni 2014. Aktuell årgång idag är 2011.

Doft: Fruktig och utvecklad. Massor av äpplen (först gröna, senare röda) i kombination med mineral, lakrits och kex.

Smak: Utvecklad och fruktig. Röda äpplen, röda vingummin och citrus.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2018-2024

Tidigare intryck av denna champagne:

Mina intryck av andra årgångar:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar