Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 20 januari 2019

Météyer Exclusif

(100 % pinot meunier)

27 oktober 2018 (hos Henrik & Weronica)Météyer Père & Fils är en odlare med hemvist i Trélou-sur-Marne, en by i den västra delen av Vallée de la Marne, en halvtimmes bilfärd väster om Épernay. Familjefirman leds idag av Franck och Anna Météyer och man äger 14 hektar odlingar planterade med pinot meunier, pinot noir och chardonnay. Deras aktuella sortiment består av tio champagner och en ratafia.

Exclusif görs på pinot meunier från gamla stockar och helt utan dosage. Druvorna till denna utgåva kommer uteslutande från 2015, men eftersom champagnen inte hunnit få tillräckligt lång lagring på jästen är den officiellt årgångslös. Förvirrande nog finns det dock även en Exclusif Vintage och för den är aktuell årgång 2007.

Det här är en mycket bra champagne som dessutom känns förvånansvärt utvecklad för att vara så ung!

Doft: Fruktig doft. Initialt tydligt brända toner. Inslag av mogna äpplen, vita vingummin, vanilj, gummi och hasselnötter. Senare uppstår lätt stalliga toner.

Smak: Utvecklad, uttrycksfull, fruktig och något eldig. Frukt (i allmänhet) i kombination med honung och en diskret sälta.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2022-2026


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar