Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 6 januari 2023

VM: Pommery Brut Royal

(33 % chardonnay, 33 % pinot noir, 33 % pinot meunier)

 

15 juni 2022 (hemma)

 


 

Pommery Brut Royal är sist ut i den första flighten vid VM i standardchampagne. Pommerys standardchampagne görs på en tredjedel vardera av de tre stora druvsorterna som kommer från sammanlagt 40 olika vingårdslägen. Vidare sägs det att champagnen får tre års lagring på jästfällningen innan den degorgeras, men mycket mer än så meddelar man inte på sin hemsida. Jag köpte min flaska i maj 2022 och om vi antar att den blev degorgerad under 2021, vilket är rimligt, handlar det gissningsvis om basårgång 2017 i detta fall.

 

Välbalanserad och angenäm. Den är lite anonym från start, men bjuder på en härlig glasutveckling.

 

Doft: Steniga mineraler, citrus, gula äpplen, brioche och smör. Dag två även kokos och nykokt pasta.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr. Först känns den elegant och välpolerad – varken mer eller mindre – men den lyfter nämnvärt vid slutet av det andra glaset. Jag hittar gula äpplen, citrus och en skiva brioche med smör. Den är välbalanserad och angenäm, men inte särskilt komplex. Dag två dyker det även upp lite lakrits

 

Betyg idag: 84

 

Sannolikt bäst: 2022-2030

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2015-10-26: 80

 


 

Den första flighten vid VM i standardchampagne. Till en början känns det som att det ska bli en tydlig vinst för Ruinart, men Pommery kommer starkt på upploppet och det blir till slut en delad seger mellan dessa båda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar