Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 22 januari 2023

Stéphane Regnault Chromatique (2018-bas)

(100 % chardonnay)

 

25 juni 2022 (hemma)

 


 

Stéphane Regnault är en intressant producent i Le Mesnil-sur-Oger. Efter att ha arbetat som sommelier i London och flygingenjör i Paris återvände han till Champagne 2007 för att ta över ansvaret för familjefirman Patrick Regnault. Stéphane tog beslut om att sluta använda sig av kemiska bekämpningsmedel och successivt ställa om till ett ekologiskt arbetssätt med biodynamiska influenser. Sedan 2020 är han certifierad för ekologiskt jordbruk på sina fyra hektar chardonnayodlingar, jämnt fördelade mellan Les Mesnil och grannbyn Oger. 2018 släppte han den första champagnen i eget namn. Utöver att vara vinmakare är Stéphane en passionerad jazzsaxofonist och han har valt att döpa sina champagner efter olika jazzskalor. Sortimentet består av champagnerna Lydien, Mixolydien, Dorien och Chromatique, där de tre första görs på druvor från en enda vingård, samt en vit coteaux champenois. Han har för övrigt ett intressant sätt att numrera de olika utgåvorna av respektive champagne, där summan av de olika årgångarna ger aktuellt nummer. Lydien No. 29 är exempelvis en bladning av 2015 och 2014 (15+14=29) och Mixolydien No. 45 är en blandning av 2016, 2015 och 2014 (16+15+14=45).

 

Chromatique, döpt efter den kromatiska skalan, görs på en blandning av vin från samtliga vingårdar, det vill säga på druvor från både Le Mesnil och Oger. Den här utgåvan är baserad på 2018 års skörd (76 %) med tillägg av reservvin och delvis jäst på fat (38 %). Flaskan blev degorgerad i juli 2021 med en dosage på 3,5 g/l.

 

Det här är en mycket trevlig champagne med tydlig naturvinskänsla, vilket inkluderar lite stökiga tendenser. Den lugnar ner sig en aning efter hand och kommer successivt ”på plats”. Bör sannolikt drickas relativt ung. Imponerande nog håller den dock ihop väldigt bra under de tre dagar jag dricker den.

 

Doft: Kraftfull, fruktig och ciderlik. Inslag av mogna äpplen, jäst, citron, fläder, krita, lakrits och rostat bröd.

 

Smak: Ung, frisk, naturlig, något fruktig och mycket torr smak av jäst, gröna äpplen, citrus och mandlar.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2023-2028

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar