Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 9 januari 2023

VM: de Venoge Cordon Bleu (2016-bas)

(33 % pinot noir, 33 % pinot meunier, 33 % chardonnay)

 

18 juni 2022 (hemma)

 


 

Den tredje flighten vid VM i standardchampagne inleds med Cordon Bleu från de Venoge. Det blå bandet på flaskan symboliserar floden Venoge i grundaren Henri-Marc de Venoges hemland Schweiz.

 

Champagnen görs på en tredjedel vardera av de tre stora druvorna och bygger till 80 % på en basårgång som blandas med 20 % reservvin från de närmast tidigare två åren. Den får minst tre års lagring på jästfällningen och dosagen varierar mellan 5,5 och 6,5 g/l, det vill säga precis kring gränsen mellan extra brut och brut.

 

Den här flaskan blev degorgerad i mars 2021 med en dosage på 6,5 g/l och basårgången är 2016. De båda förstnämnda uppgifterna finns angivna på flaskan och den sistnämnda har jag fått bekräftad direkt av huset. Man degorgerar sina flaskor i omgångar och just den här hann alltså få ca fyra års lagring på jästfällningen.

 

Det här är en charmig och mycket bra champagne! Den känns fullt drickfärdig idag, men kommer rimligen fortsätta att utvecklas med ytterligare lagring.

 

Doft: Fruktig och något kryddig. Inslag av äppeljuice, citronskal, vit persika, mandlar och bivax.

 

Smak: Fruktig, frisk och torr smak med fin koncentration och viss sälta. Mogna äpplen samsas med mogen citron och mandlar. Påtaglig syra i bra balans med den fina frukten. Tappar lite i intensitet till dag två.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2022-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar