Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 6 januari 2023

VM: G.H. Mumm Cordon Rouge

(pinot noir, pinot meunier, chardonnay)

 

16 juni 2022 (hemma)

 


 

Mitt projekt VM i standardchampagne fortsätter med det andra heatet. Först ut i denna omgång är Mumm Cordon Rouge, champagnen med det röda bandet.

 

Det här är en pinotdominerad blandning på druvor från mer än 100 olika byar från hela Champagne. Den får minst 20 månaders lagring i Mumms källare, enligt husets hemsida. Mycket mer än så vill man inte berätta, men enligt uppgift uppgår dosagen till 8 g/l. Räknar vi baklänges och antar att flaskan, som jag köpte i maj 2022, blev degorgerad under 2021 så är det inte orimligt att den har 2019 som basårgång, men 2018 är förstås också ett möjligt alternativ.

 

Till synes oförarglig och uddlös, men med en diskret och stigande intensitet. Inte dålig!

 

Doft: Den bjuder på mycket frukt, men med en förhållandevis nedtonad karaktär. Det är aprikos, gula äpplen, päron, citron, mango och banan. Senare även marsipan. Dag två dyker det upp inslag av sötlakrits och apelsingodis.

 

Smak: Frisk, fruktig, torr och relativt lätt. Vattniga gröna äpplen får sällskap av citrus, aprikos och päron. Påtaglig syra, men bra balans. Ganska kort. Dag två har den mer kropp och känns något mer harmonisk. Då dyker det även upp lite popcorn med smör i smaken.

 

Betyg idag: 78

 

Sannolikt bäst: 2024-2032

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2016-01-05: 74

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar