Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 8 januari 2023

VM: Piper-Heidsieck Cuvée Brut

(50 % pinot noir, 30 % pinot meunier, 20 % chardonnay)

 

17 juni 2022 (hemma)

 


 

VM i standardchampagne fortsätter med Cuvée Brut från Piper-Heidsieck. Okänd basårgång och information kring andelen reservviner och dosage är något förvirrad på husets hemsida. Enligt text på hemsidan uppgår andelen reservvin till 25 % och nivån på dosagen är 9 g/l. Enligt faktabladet som man når via samma adress är dock andelen reservviner minst 30 % och dosagen anges som 8 g/l. Ungefär samma sak, kan man kanske tycka men ordningsmannen i mig reagerar ändå på att de presenterar avvikande information. Champagnen sägs vidare få minst 24 månaders lagring på jästfällningen och ytterligare minst 6 månader efter degorgering innan den når marknaden. Om vi utgår från att min flaska, som jag köpte i maj 2022 via vår statliga förmedling, blev degorgerad under 2021 är det rimligt att basårgången är 2018. Alternativt 2017 om den blev degorgerad något tidigare och/eller fick längre lagring i husets källare.

 

Det här är en lättviktare i sammanhanget, men inte utan viss charm!

 

Doft: Initialt mest fruktig, efter hand med en stigande komplexitet. Inslag av äpplen, kex och lite honung. Senare även citronmarmelad och därefter grillad kyckling. Dag två även vitpeppar och lakrits.

 

Smak: Frisk, fruktig, torr och elegant. Omogna äpplen, grapefrukt och lite lakrits. Relativt lång eftersmak med inslag av grapefrukt. Något endimensionell, men välbalanserad och ganska charmig. Mer harmonisk och bättre intensitet dag två.

 

Betyg idag: 79

 

Sannolikt bäst: 2023-2030

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar