Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 24 januari 2023

2006 Yves Ruffin Cuvée Thierry Ruffin

(80 % chardonnay, 20 % pinot noir)

 

29 juni 2022 (hemma)

 


 

När jag för första gången fick möjlighet att prova några champagner från Yves Ruffin, på vinmässan Bulles Bio 2016 i Köpenhamn, var det framförallt den här champagnen som utmärkte sig. Idag, sex år senare, är 2006 fortfarande aktuell årgång. Jag köpte min flaska i december 2021. Koden ”19/09/20” på korken innebär möjligen att den blev degorgerad i september 2020.

 

Cuvée Thierry Ruffin är Sylvie Ruffins mest ambitiösa champagne och samtidigt en hyllning till hennes bortgångne make. Thierry var för övrigt son till Yves Ruffin.

 

Det här är en riktigt härlig champagne – minst lika bra som jag minns den!

 

Doft: Utvecklad, komplex, fruktig, något kryddig och efter hand lite rökig. Inslag av mogna gula äpplen, smör, grillad citron, aprikos, mango, passionsfrukt, björnbär, hallon, konserverade päron, yoghurt, kanel och lite brie.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, syrlig och torr. Gula äpplen, citron, aprikos, bäryoghurt och kanel. Härlig koncentration, hög syra och lång eftersmak.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2022-2028

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2016-10-29: 88

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar