Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 11 januari 2023

VM: Henriot Brut Souverain

(ca 45 % pinot noir, 40 % chardonnay, 15 % pinot meunier)

 

20 juni 2022 (hemma)

 


 

VM i standardchampagne fortsätter med Henriots standardcuvée Brut Souverain. Varje utgåva av denna champagne består till 50-70 % av vin från basårgången och 30-50 % reservviner. Den får minst tre års lagring och dosagen understiger 7 g/l. Druvorna kommer från 29 olika byar. Jag köpte min flaska via beställningssortimentet på Systembolaget i maj 2022. Rimligen är basårgången 2016 i detta fall, eftersom jag vet att utgåvan som släpptes ett år senare är baserad på 2017 (denna text är uppdaterad i efterhand, min ursprungliga gissning var 2017).

 

Möjligen inte riktigt lika suverän som namnet antyder, men den är elegant och välgjord och ståtar med en fin komplexitet.

 

Doft: Komplex. Till en början krut, knallpulver, steniga mineraler, gröna äpplen och jäst. Senare även brioche, svamp, cream cheese och gräddkola. Dag två även aska.

 

Smak: Frisk, fruktig, torr och elegant med en lätt bitter ton. Jag hittar toner av citron, citronskal, vattniga gröna äpplen och grapefrukt. Lång och något bitter eftersmak. Den blir klart mer harmonisk efter ett par timmar, de bittra tonerna försvinner och det dyker upp lite färska champinjoner tillsammans med en allt mer koncentrerad gul frukt.

 

Betyg idag: 82

 

Sannolikt bäst: 2023-2030

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2017-07-20: 81

 


 Tillägg 240308: Ändrat texten kring basårgång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar