Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 24 januari 2023

Stéphane Regnault Dorien No. 14

(100 % chardonnay)

 

27 juni 2022 (hemma)

 


 

Det här är ännu en spännande champagne från Stéphane Regnault. Men först några ord om bilderna här på bloggen. Min ambition är alltid att lägga upp så bra foton som möjligt av de flaskor jag skriver om, även om brist på ljus vid själva fotograferingstillfället kan ställa till det ibland. Dessvärre är webbläsaren inte så snäll när den presenterar miniatyrerna av respektive bild. Allt bildmaterial i den löpande texten är nämligen förminskningar av respektive originalbild, men det går alltid bra att klicka på bilderna för att visa dem i riktig storlek. Prova själv på ovanstående foto och upplev skillnaden!

 

Dorien har i likhet med Stéphane Regnaults övriga champagner fått sitt namn efter en jazzskala. Den är gjord på druvor från vingården Les Hautes Mottes i Le Mesnil och det här är den första utgåvan av denna champagne, uteslutande från skörden 2014. I likhet med odlarens andra champagner är den delvis (40 %) jäst på fat. Min flaska blev degorgerad i april 2020 med en dosage på 1 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne! Den är fortfarande ung, men med lite luft känns den klart tillgänglig redan idag.

 

Doft: Komplex. Initialt krita, grus, citron och småkakor. Med mer luft ändrar den karaktär och det dyker upp inslag av vit persika, smör, vanilj och en aning vitpeppar. Senare även banan och mango och lätt laktiska toner med lite mjölk och ost.

 

Smak: Syrlig, fruktig och torr smak av citron, yuzu och vit persika med viss sälta. Mycket ren och elegant med en stegrande intensitet. Hög syra och bra energi.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar