Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 16 januari 2023

VM: Delamotte Blanc de Blancs

(100 % chardonnay)

 

21 juni 2022 (hemma)

 


 

Det är VM i standardchampagne och det har blivit dags för Delamotte att bekänna färg. Jag får dock inleda med att konstatera att det här är inte ingångschampagnen Brut, som borde vara den champagne som testas, utan den mer ambitiösa Blanc de Blancs.

 

Delamotte Blanc de Blancs är nästan en ren årgångschampagne eftersom andelen reservvin uppgår till max 10 %, men trots dess betydelse väljer man tråkigt nog att inte upplysa om aktuell basårgång på flaskan. Även degorgeringsdatum saknas, men enligt information på hemsidan får champagnen 4-5 års lagring på jästfällningen.

 

Det här är en strömlinjeformad slow starter. Den lyfter en aning till dag två, men lämnar inga djupare spår.

 

Doft: Citrus, gröna äpplen, jäst, krita, lite steniga mineraler, tvål och päron. Efter hand uppstår lite rostade toner. Senare även aprikos.

 

Smak: Fruktig, frisk, torr och elegant smak av citron och gula äpplen. Tydlig sälta. Påtaglig syra och hygglig längd, men lite generisk.

 

Betyg idag: 82

 

Sannolikt bäst: 2023-2031

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2022-03-18: 86

 


 

Det fjärde heatet vid VM i standardchampagne bjuder på ett ganska jämnt startfält, men det är Taittinger som blir min favorit av de fem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar