Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 7 januari 2023

VM: Perrier-Jouët Grand Brut

(40 % pinot noir, 40 % pinot meunier, 20 % chardonnay)

 

16 juni 2022 (hemma)

 


 

Perrier-Jouët kan stoltsera med att Charles Perrier-Jouët skapade den torra champagnen genom att introducera marknadens första brut 1846, Cuvée K. Dagens Grand Brut kan ses som en efterföljare till denna champagne.

 

Perrier-Jouët Grand Brut görs på druvor från ett femtiotal olika byar. Andelen reservvin uppgår till relativt låga 15 %, vilket gör att basårgångens karaktär rimligen får ett stort genomslag i respektive utgåva. Någon basårgång anges inte på flaskan, men champagnen anges få minst tre års lagring på jästfällningen och man kan räkna baklänges utifrån det. Jag köpte den här flaskan i maj 2022 och givet att den degorgerades under 2021 och att ”minst tre år” betyder ungefär tre år, så skulle den kunna ha 2017 som basårgång. Enligt den svenska importörens hemsida ligger dosagen i spannet 8-10 g/l.

 

Medioker mingeldricka? Ja, ungefär så. Det här känns som en svag utgåva av denna champagne, förvisso med komplex doft men med relativt lätt smakprofil. Kan dock utvecklas med lagring, vilket jag har positiv erfarenhet av sedan tidigare när det gäller Perrier-Jouët

 

Doft: Fruktig, något kryddig och lätt, lätt rökig. Inslag av lime, vit persika, gräs, päron, vitpeppar, mandlar, småkakor och aprikos. Dag två även hasselnötter.

 

Smak: Frisk, fruktig, torr och relativt lätt. Toner av gula äpplen samsas med omogen citrus, småkakor och aprikos. Bra balans mellan hög syra och dosage. Lång eftersmak. Dag två är den förvisso lite fylligare.

 

Betyg idag: 77

 

Sannolikt bäst: 2024-2032

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

1976-bas: 88 (2021-06-04)

2012-bas: 81 (2019-01-31)

 


 

 

PS: Perrier-Jouët uttalas för övrigt med [-ett] på slutet, precis som Moët, om nu någon skulle tro något annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar