(45 % pinot noir, 30 %
chardonnay, 25 % pinot meunier)
5 januari 2016 (Ribera
del Rio Miño, Las Palmas)
G.H. Mumm startade sin verksamhet
1827 och är idag ett av de absolut största champagnehusen. Man säljer mer än
åtta miljoner flaskor årligen och är därmed den fjärde bäst säljande
champagneproducenten (efter Moët & Chandon, Veuve Clicquot och Nicolas
Feuillatte). Firman har sitt säte i Reims och ägs numera av Pernod Ricard. Man
har 218 hektar egna odlingar med en snittrankning på échelle des cru-skalan på
imponerande 98 %. Dessa odlingar täcker en fjärdedel av det totala druvbehovet
och resterande 75 procent köps in från kontrakterade odlare.
Cordon Rouge är husets
standardcuvée som skapades redan 1876 av Georges Hermann Mumm, son till en av
grundarna och vars initialer fortfarande pryder firmanamnet. Champagnen med det
klassiska röda bandet (cordon rouge) är en hyllning till Hederslegionen,
Frankrikes förnämsta orden. Efter investeringar i en ny produktionsanläggning
och delvis ändrade produktionsmetoder, som bl a inneburit att andelen reservviner ökat
från 20-25 % till 30-35 %, sägs kvalitén på champagnen ha ökat. Dosagen, som
tidigare varit högre, ligger idag på 8 g/l. Det följer den allmänna trenden i
Champagne och kan tveklöst ses som ett tecken på att man har (större) tilltro
till råvaran. I mitt tycke är det här dock fortfarande en enkel och ganska
slätstruken champagne, absolut inte dålig men inget man springer benen av sig
för att få dricka! Den funkade dock fint till en förrätt bestående av räkor,
avokado och Rhode Islandsås på fisk- och skaldjursrestaurangen Ribera del Rio
Miño i Las Palmas.
Doft:
Utvecklad och brödig doft med inslag av persika, äpplen, kex och citrus.
Smak:
Torr, något fruktig och något utvecklad. Äpplen, apelsin och rostat bröd.
Betyg idag: 74
Sannolikt bäst: 2016-2020
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar