(50 % chardonnay, 25 % pinot meunier, 25 % pinot noir)
4 juli 2022 (med Benoît Marguet)
Första dagens sista besök är också i Ambonnay; på bekvämt gångavstånd från Déthune hittar vi snabbt fram till Marguets blå byggnad.
Benoît tar hand om oss på bästa sätt. Utöver en tur i källaren blir det bland annat även ett besök i vingården Le Parc. Benoît delar med sig av sina visioner kring biodynamisk odling och biologisk mångfald och berättar öppenhjärtligt om motgångarna under de första åren. Det dröjde till 2008 innan han fick lov att ta över ansvaret för familjefirman och oförstående (läs: trångsynta) grannar skrämde hans hästar och sågade ner träden han planterade i sina vingårdar. Men idag får träden stå kvar och både han och hans arbetsamma hästar möts av respekt från omgivningen.
Besöket avslutas med en provning och vi får bland annat prova den senaste och helt nysläppta årgången av Sapience.
Sapience har lanserats som ett separat champagnemärke parallellt med Marguets övriga sortiment. Faktum är att projektet sjösattes innan Benoît fick överta ansvaret för familjeföretaget – den första årgången av Sapience var 2006 – så man kan på sätt och vis säga att den var hans första egna champagne. Den biodynamiska prestigecuvéen var från början ett samarbete mellan Benoît Marguet och den biodynamiska gurun Hervé Jestin, men där den senare hoppat av för att fokusera på sina egna champagner. Druvorna kommer från David Léclapart i Trépail (chardonnay), Vincent Laval i Cumières (meunier) och Benoît Lahaye i Bouzy (pinot noir). Jag har tidigare läst (och skrivit) att 2012 skulle vara första årgången där Marguet även har med sina egna druvor i blandningen, men det blir först från och med 2013.
Benoît väljer för övrigt att inkludera den andra pressningen, det vill säga de 500 liter druvmust som kommer efter den första pressningens 2050 liter. De flesta ambitiösa champagnemakare använder endast den första pressningen till sina champagner och säljer andrapressningen till någon mindre nogräknad producent. Men Benoît Marguet tror helt enkelt inte på att dela på den första och andra pressningen, utan att båda krävs för att lyfta fram druvans verkliga smak. Därmed är Sapience högst sannolikt den enda prestigechampagnen på marknaden där man inkluderar andrapressningen!
Den här flaskan blev möjligen degorgerad i april 2022.
Det här är så klart mycket ungt, men det går tveklöst att känns storheten i den här champagnen redan nu. Sapience 2012 kommer bli otroligt bra!
Doft: Fruktig, kryddig och blommig doft med inslag av hav, stenfrukt och lite ananas.
Smak: Ung, elegant och mycket ren smak med toner av citrus och gul stenfrukt.
Betyg idag: 89(+)
Sannolikt bäst: 2030-2038
Mina intryck av tidigare årgångar av Sapience:
Vi provar sammanlagt fem champagner från Marguets breda sortiment. Här är mina tankar om de övriga fyra:
Yuman Blanc de Blancs 19 (100 % chardonnay): Instegsvinet (som även finns i en blanc de noirs-variant). Degorgerad i februari 2022 utan dosage. Mycket bra! Fruktig doft som domineras av äpplen och citrus. Fruktig, frisk och torr smak av äpplen och citron. Härlig koncentration, hög syra och jättebra längd.
Betyg idag: 88. Sannolikt bäst: 2027-2033
Shaman Rosé 19 (77 % chardonnay, 23 % pinot noir): Som talet i namnet antyder är basårgången 2019, som kombinerats med reservvin från 2012-2018. Mycket bra! Generös doft av tutti frutti och lite rostat bröd. Bärig smak av hallon, jordgubbar och röda äpplen. Bra balans.
Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2027-2033
2017 Verzenay (100 % pinot noir): Degorgerad i mars 2022 utan dosage. Ung, men redan riktigt bra! Kryddig doft med massor av kräftstjärtar (det är därmed den andra pinotdominerade champagnen från 2017 som jag provar idag med detta ovanliga inslag i doften), steniga mineraler och gul frukt. Smaken är otroligt ren och mycket elegant.
Betyg idag: 88(+). Sannolikt bäst: 2028-2033
2017 Les Crayères (100 % chardonnay): Degorgerad i mars 2022 utan dosage. Härlig doft med lite hav, persika och citrus. Inte lika kraftfull som de övriga. Ung och elegant smak med löften om framtida stordåd. Efter hand dyker det upp diskreta toner av mandarin och honung.
Betyg idag: 89(+). Sannolikt bäst: 2029-2035
I samband med vårt besök kan vi för övrigt konstatera att Krug håller på att bygga en ny anläggning på det före detta torget mittemot Marguets entré.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar