Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 15 september 2022

2007 Salon

(100 % chardonnay)

 

18 mars 2022 (hos Dennis i Tygelsjö)

 


 

Min kompis Dennis är vänlig nog att bjuda in till en Salonprovning, bestående av samtliga (sju) årgångar mellan 1996 och 2007! Champagnerna serveras i en enda öppen flight, i omvänd kronologisk ordning. Halva innehållet i varje flaska sparas till en andra omgång och det blir påfyllning av glasen ett par timmar senare. Förfarandet ger vinerna en chans till ökad kontakt med luft, samtidigt som kylan konserveras.

 

Först ut av de sju årgångarna är alltså 2007. Det är en flaska från det ursprungliga släppet, vilket innebär att den blev degorgerad 2017. Dosagen uppgår till ca 5 g/l.

 

Det här är en mycket, mycket bra men mycket, mycket ung champagne!

 

Doft: Något grönfruktig doft med inslag av krita, lime, citron, gröna äpplen, vita blommor, ett par kex och en antydan till kaffe.

 

Smak: Ung, frisk, något fruktig och torr smak av vit frukt, citron och lime. Mycket hög syra. Den har en fantastisk energi, men är samtidigt tydligt stram och lite bråkig idag.

 

Betyg idag: 88(+)

 

Sannolikt bäst: 2028-2035

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar