Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 2 september 2022

Rousseaux-Batteux Cuvée Noire (2017-bas)

(100 % pinot noir)

 

4 mars 2022 (San Greal i Malmö)

 


 

Rousseaux-Batteux är en intressant odlare i Verzenay (Montagne de Reims). Firman drivs av Adrien Rousseaux (född 1986), som tog över verksamheten 2012. Han utgör den fjärde generationen vinmakare i familjen. Den champagneproducerande verksamheten inleddes i början 1900-talet under namnet Paul Rousseaux. Pauls son Michel tog sedermera över och ändrade firmanamnet till Michel Rousseaux innan nästa generationsskifte tog vid. En av Michels fyra söner, Denis, skapade då varumärket Rousseaux-Batteux 1976 tillsammans med sin fru Laurence Batteux. Idag är det alltså deras son Adrien som leder firman och den här gången har firmanamnet överlevt generationsskiftet.

 

Man äger 2,6 hektar odlingar belägna i hembyn Verzenay samt i närliggande Verzy och Louvois – samtliga klassificerade som grand cru. Adrien tillämpar ett hållbart arbetssätt, vilket bland annat innebär att han undviker kemiska bekämpningsmedel. I källaren jobbar han, i likhet med många andra i den nya generationen småodlare, med ambitionen om en så liten påverkan som möjligt för att lyfta fram terroiren i varje enskilt vin. Champagnesortimentet består av ett tiotal cuvéer, där Adrien utvecklat ett antal vingårdschampagner parallellt med det traditionella sortimentet. De senaste åren har han även börjat producera stilla viner, coteaux champenois, och det allra första av dessa, ett rött vin från 2018, fick jag möjlighet att prova vid ett besök hos Adrien i juli i år. Det ska bli mycket intressant att följa hans fortsatta utveckling! Det är Winescout som importerar champagnerna från Rousseaux-Batteux.

 

Cuvée Noire är gjord på pinot noir från ett antal av firmans vingårdar i Verzenay. Den här utgåvan är baserad på 2017 års skörd (50 %) med tillägg av fatlagrat reservvin från 2016. Flaskan blev degorgerad i maj 2020 med en dosage på 6,8 g/l.

 


 

Det här är en bra champagne och en trevlig introduktion till denna producent!

 

Doft: Fruktig doft med inslag av röda bär, röda äpplen, rabarber, mandelmassa och kolasnören.

 

Smak: Frisk, något fruktig och torr smak av röda och gula äpplen samt röda bär, lite rågbröd och några kolasnören.

 

Betyg idag: 82

 

Sannolikt bäst: 2025-2031

 

Champagnen dricks på trevliga champagnebaren San Greal i Malmö.

 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar