Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 5 september 2022

2012 Nicolas Maillart Franc de Pied

(100 % pinot noir)

 

5 mars 2022 (hemma)

 


 

Efter fyra flaskor på kort tid kan jag konstatera: jag dricker alldeles för lite Maillart!

 

Franc de Pied görs på pinot noir från oympade stockar som planterades av Nicolas pappa 1973. Vingården ifråga är Les Coupés i Maillarts hemby Écueil. Champagnen, som tidigare kallades Les Francs de Pied, är spontanjäst (utan den malolaktiska jäsningen) och lagrad på gamla fat. Den här flaskan blev degorgerad i juni 2020 utan dosage.

 

Det här är en jättebra champagne! Den dricks parallellt med (nästan) lika fina Chaillots Gillis. Jag ger de båda champagnerna samma poäng idag, men Franc de Pied är strået vassare.

 


 

Doft: Fruktig, bärig och något blommig. Inslag av bigarråer, apelsin, röda äpplen, svarta vinbär, hallon och lakrits. Dag två även honung och lemoncurd.

 

Smak: Frisk, syrlig, bärig, generös och mycket torr smak med viss sälta. Mogna bigarråer, apelsin, röda äpplen och hallon. Bra intensitet och fin balans. Lång, mycket torr eftersmak.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2026-2033

 

Jag har tidigare druckit årgång 2008 av den här champagnen.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar