Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 5 september 2022

2012 Nicolas Maillart Chaillots Gillis

(100 % chardonnay)

 

5 mars 2022 (hemma)

 


 

Nicolas Maillarts Chaillots Gillis görs på chardonnay från de båda vingårdslägena Les Chaillots och Les Gillis i Écueil. Champagnen är spontanjäst på fat och gjord utan den malolaktiska jäsningen. Flaskan blev degorgerad i juni 2020 utan dosage. Totalt gjordes det 3648 flaskor av denna årgång. När dessa rader skrivs har även 2014 hunnit släppas.

 

Det här är en mycket bra champagne! Den är hyggligt tillgänglig och fint balanserad redan idag, men givetvis ung och något oförlöst. Fyra-fem års ytterligare lagring rekommenderas!

 

Doft: Parfymerad, fruktig och komplex med lätt oxiderade toner. Inslag av smör, rostade hasselnötter, mango och citronskal. Med högre temperatur även gröna äpplen, bakverk, mandlar, mogna päron och vaniljsås.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr. Gröna äpplen, citrus och mogna päron. Bra balans mellan en beskedlig syra och den fina frukten.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar