Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 21 juli 2021

1985 Lanson Noble Cuvée Brut

(60 % chardonnay, 40 % pinot noir)

 

6 mars 2021 (hemma)

 


 

Noble Cuvée är Lansons prestigecuvée. Det är en champagne som jag upplever flyger litegrann under radarn och den finns ändå i tre olika varianter: denna druvblandade vita, som brukar benämnas Brut, en blanc de blancs och en rosé. Noble Cuvée utmärker sig genom att släppas med hög ålder så det är ingen tvekan om att det handlar om ambitiösa champagner! Aktuell årgång idag är 2005, men det är fortfarande 2002 som lyfts fram på producentens hemsida. Samtidigt har flera av de övriga stora husen redan kommit fram till 2012 eller 2013 med sina prestigechampagner.

 

Enligt uppgift innehåller den här årgången 60 % chardonnay och 40 % pinot noir, men i senare årgångar, exempelvis 2002, är blandningen 70/30.

 

Det här är en fantastisk champagne, som dock borde ha druckits tidigare. Gissningsvis peakade den för sisådär 5-6 år sedan. Den har en underbar doft och det finns fortfarande mycket bubblor kvar, men den känns lite trött idag.

 

Doft: Mogen och komplex doft med lite sherrytoner, en del starkspritstoner och påtaglig sälta. Inslag av våfflor, gräddkola, nougat, konjak, chokladpralin och mogna björnbär.

 

Smak: Mogen och frisk smak med tydlig sälta och fin intensitet. Björnbär och mogen citron.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: ca 2005-2015

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar