Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 30 augusti 2019

2012 Emmanuel Brochet Les Hauts Meuniers

(100 % pinot meunier)

8 maj 2019 (Verandan på Grand Hôtel i Stockholm)




Emmanuel Brochet är en av Champagnes klarast lysande stjärnor för tillfället. Hans Les Hauts Meuniers görs på pinot meunier från gamla stockar, en plätt på 0,4 hektar som planterades 1962, i vingården Mont Benoit i Villers-aux-Nœuds. Champagnen är spontanjäst på gamla ekfat och lagrad på de samma i elva månader innan buteljering. Därefter har den fått fem års lagring på jästfällningen innan den degorgerades. Det senare skedde rimligen hösten 2018. Dosage på 2 g/l. Totalt gjordes det 1 272 flaskor av den här champagnen.

När jag tittar närmare på etiketten ser jag ett litet NM (förkortning för négociant manipulant) vilket innebär att Emmanuel Brochet fått husstatus, precis som många andra småodlare de senaste åren. Det ger honom rätt att köpa druvor från andra odlare.

Den är så klart ung, men redan en fantastisk champagne! Först påminner den mycket om en chardonnay, men ganska snart dyker de bäriga tonerna upp. Jag hade gärna haft möjlighet att dricka den här flaskan över två dagar, men den intas dessvärre på restaurang.

Doft: Blommig (ett helt växthus till en början), bärig och lätt oxiderad doft med tydlig sälta. Inslag av ljust bröd, röda vinbär, hallon, röda äpplen och jordgubbar.

Smak: Ung, mycket torr och frisk smak. Otroligt elegant! Syrliga röda äpplen, citrus (grapefrukt till en början, mer åt torr citron mot slutet) och röda vinbär. Mycket hög syra.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2024-2030

Champagnen dricks i samband med en middag på Grand Hôtel i Stockholm, bestående av Kalixlöjromstoast samt grillad regnbågsrygg med hummerhollandaise, endiver och tryffelkaviar:



onsdag 28 augusti 2019

2013 Chartogne-Taillet Le Rosé

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

8 maj 2019 (Mathias Dahlgren Matbaren i Stockholm)



Le Rosé från Chartogne-Taillet är officiellt årgångslös, men är alltid baserad på en enda årgång. I det här fallet 2013. Den görs med hjälp av blandning och är delvis fatjäst. Druvsammansättning och dosage kan variera något från år till år. Den här årgången är gjord på lika delar chardonnay och pinot noir och dosagen uppgår till 6-7 g/l. Flaskan blev degorgerad i mars 2017.

Den här är mycket bra och märkbart bättre än utgåvan baserad på 2011 års skörd som jag drack häromåret!

Doft: Uttrycksfull, bärig och parfymerad doft med lätt brända toner. Inslag av smultron, blodapelsin, röda äpplen och några kex.

Smak: Frisk, bärig och torr. Smultron, blodapelsin, tranbär och röda äpplen.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2022-2027



Champagnen dracks till en underbar lunch på fantastiska Matbaren i Stockholm, bestående av bl a hällstekt lammsadel med sparris och getost:


måndag 26 augusti 2019

2005 Charles Heidsieck Rosé Millésimé

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

4 maj 2019 (kontoret)



Charles Heidsiecks årgångsrosé görs med hjälp av blandning, där man tillsätter rött vin till den initiala blandningen (i det här fallet 8 %). Det som är intressant med 2005:an, som inte är någon toppårgång i Champagne, är att man valde att släppa denna efter 2006! Man tyckte helt enkelt att 2005 kändes mer sluten än den efterföljande årgången. Ett annat intressant faktum är att dessa båda årgångar är de första sedan 1999, d v s man gjorde ingen Rosé Millésimé varken 2002 eller 2004. Den officiella förklaringen verkar vara att vinet från 2002 behövde användas till standardcuvéen Brut Réserve och att skörden från 2004 hade andra ändamål (till viss del prestigevinet Blanc des Millénaires kan man förmoda). Men frågan är om det inte, i likhet med anledningen till det stora glappet mellan 1995 och 2004 för Blanc des Millénaires, minst lika mycket handlade om finansiella skäl och osäkerhet kring efterfrågan. 

Huset i Reims degorgerar sina flaskor löpande och just den här buteljen blev degorgerad 2017 efter ungefär elva års lagring på jästfällningen. Dosagen uppgår till 10 g/l.

Det här är en mycket bra champagne! Den är klart angenäm att dricka redan idag, men kommer sannolikt att vinna på fyra-fem års ytterligare lagring. När det kommer till färgen känns den faktiskt mer lik en œil de perdrix eller en mörk blanc de noirs än en traditionell rosé. Det beror sannolikt på att andelen tillsatt rödvin är förhållandevis låg samtidigt som champagnen trots allt hunnit få viss lagring, inklusive tiden före degorgering, och att roséchampagner tenderar att bli mindre röda med tiden.

Doft: Kryddig, bärig och något utvecklad doft med viss sälta. Inslag av hallon, krasse och rostat bröd.

Smak: Bärig, torr och något utvecklad. Hallon och blodgrape.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2023-2028



Det här var den sista flaskan i vår stora provning (BYOB) där vi sammanlagt provade sexton olika champagner. Bäst denna dag var den magiska Cristal 1997 följt av La Grande Dame 1996, Billecart-Salmon Cuvée Nicolas François Billecart 1996, Diebolt-Vallois 1976 och Cristal 2000. Här är hela uppställningen:


söndag 25 augusti 2019

2011 Bourgeois-Diaz RS Rosé de Saignée

(50 % pinot noir, 50 % pinot meunier)

4 maj 2019 (kontoret)



Det här är möjligen inte den bästa champagnen rent smakmässigt, men den har en underbar (udda) karaktär och det ger flera pluspoäng i min bok! 

Denna rosé de saignée från den småskaliga odlaren Bourgeois-Diaz är officiellt årgångslös, men om jag förstått det rätt bygger den alltid på druvor från en enda årgång medan druvsammansättning och dosage varierar en del från år till år. Den här utgåvan är baserad på 2011 års skörd, vilket indikeras av koden LRS11 på baksidesetiketten. Flaskan blev degorgerad i oktober 2015 och dosagen uppgår till 2 g/l.

Doft: Komplex, bärig, kryddig, rökig och lite jordig doft med inslag av mogna körsbär, rödbetor, lakrits, blod och möjligen en aning avlopp.

Smak: Utvecklad, bärig, kryddig och mycket rödvinslik smak av körsbär, tranbär och lakrits.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2021-2025



fredag 23 augusti 2019

2008 Amour de Deutz – med röd karamellfärg

(100 % chardonnay)

4 maj 2019 (kontoret)



Direkt när man ser glaset slås man av hur det här vinet avviker från normen. Nu tenderar ju roséchampagner att skilja sig åt en del i färg från vin till vin, eftersom de kan framställas på olika sätt och med olika druvblandningar, men jag har aldrig sett en rosé som ser ut så här. Den artificiellt ljusrosa färgen påminner mer om hallonsoda eller suröl än om en roséchampagne! Tanken att det inte skulle vara en rosé i glaset slår mig dock aldrig, även om jag initialt tänker att det skulle kunna vara ett mousserande vin från en annan region. Men Kristian, som tog med den här och ytterligare två bonusflaskor till vår provning, har bestämt sig för att skoja med oss. Han har helt enkelt tagit en Amour de Deutz 2008, en vit champagne gjord på 100 % chardonnay, och hällt i röd karamellfärg för att vi ska tro att det är en rosé! Och även om färgen blev alldeles för ljus är det ingen som misstänker något. Det är ett otroligt kul trick som lurar alla oss övriga – åtta erfarna provare. Det som är extra roligt är att han inte bara tagit en genomsnittlig blanc de blancs, utan en prestigechampagne från 2008 till sitt upptåg. Dessutom är det givetvis otroligt effektfullt och avslöjande: den rosa färgen leder bevisligen till att man genast börjar associera till doft- och smakintryck som är typiska för roséviner, som röda bär.

Tankar medan jag fortfarande dricker det här blint: Trots min initiala skepsis är det märkbart att det här är en mycket bra champagne, men den känns oförlöst och lite slätstruken.

Doft: Ung och bärig med inslag av smutsiga hallon, tändstickor och tranbär.

Smak: Frisk, torr, något bärig och tydligt ung. Hallon och citrus.

Betyg idag: 85(+)

Sannolikt bäst: 2023-2030?

Mina intryck av andra årgångar av Amour de Deutz:

Jag har för övrigt redan hunnit dricka (den riktiga) Amour de Deutz Rosé 2008.

Bilden är nog inte helt rättvisande – jag vill minnas att den såg ännu ”värre” ut i verkligheten – men den falska rosén är i glas tre (förstora bilden genom att klicka på den):


onsdag 21 augusti 2019

2008 Jacquesson Dizy – Terres Rouges Rosé

(100 % pinot noir)

4 maj 2019 (kontoret)



Jacquessons rosé görs på druvor från vingården Terres Rouges i hembyn Dizy, där huset har tillgång till totalt lite mer än sex hektar. Hälften av dessa marker odlas med pinot noir och hälften med pinot meunier. Vilken druvblandning som används till champagnen varierar från årgång till årgång. I den första årgången, 2002, använde man endast pinot meunier, men därefter har blandningen blivit allt mer dominerad av pinot noir. Det här året blev det uteslutande pinot noir och hälften av druvorna genomgick en kort maceration. Flaskan blev degorgerad i februari 2014 och dosagen uppgår till 3,5 g/l.

Övriga årgångar som har producerats är 2002, 2003, 2004, 2007, 2009 och 2011. Från och med 2012 görs den här champagnen som en blanc de noirs.

Det här är en mycket bra champagne, men känslan är att den befinner sig i en tuff fas för tillfället och är i behov av ett par års ytterligare lagring för att blomma ut.

Doft: Bärig och klart artificiell doft med inslag av rabarber, smultron, körsbärsgodis och röda vingummin.

Smak: Lätt, bärig, mycket torr och något stökig. Känns ofärdig. Röda vinbär och körsbär. Hög, årgångstypisk syra.

Betyg idag: 85(+)

Sannolikt bäst: 2021-2028


tisdag 20 augusti 2019

Bernard Hatté et Fils Rosé

(50 % pinot noir, 30 % pinot meunier, 20 % chardonnay)

4 maj 2019 (kontoret)



Ingen provning utan bonusflaskor! Efter två inledande aperitifer och nio andra champagner dukas det upp en bonusflight bestående av fem roséchampagner. Det här är den första av dessa flaskor.

Bernard Hatté et Fils är en odlare med säte i grand cru-byn Verzenay. Familjefirman grundades 1952 när Louis Hatté, som tidigare arbetat på Louis Roederer under många år, började producera sin egen champagne. Familjen ägde redan några vingårdar, men i likhet med de flesta odlare hade man under alla år sålt skörden till de stora champagnehusen. Louis köpte ytterligare odlingar, sonen Bernard blev snabbt delaktig i verksamheten och tog småningom över ansvaret och märket Hatté började etablera sig på marknaden. 1986 gick Bernard bort alldeles för tidigt och hans son Christophe, då endast 25 år gammal, tog över med hjälp av sin mamma Christiane och sin fru Carolle. Han började därefter göra champagne under etiketten Bernard Hatté et Fils.

Denna årgångslösa rosé görs med hjälp av blandningsmetoden, där vinets rosa färg kommer från att man tillsätter röd pinot noir (ca 10 %). Jag vet inte vilka årgångar den är baserad på, men mitt intryck är att den hunnit lagras en tid. Det är en mycket trevlig och framförallt väldigt charmig roséchampagne!

Doft: Bärig och något kryddig. Inslag av jordgubbar, blodapelsin, hallon och lite blod.

Smak: Bärig, väldigt charmig och relativt lätt smak med viss sötma. Hallon och andra röda bär.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2017-2021

Provningens fem roséchampagner med, som synes, klart varierande färgsättning:



Baserat på respektive vins färg skulle man kunna tro att glas ett och fem är gjorda med hjälp av blandning och två och fyra med saignéemetoden. Man vad ska man säga om glas tre, med sin artificiella ljusrosa ton?

söndag 18 augusti 2019

1995 Blanc des Millénaires

(100 % chardonnay)

4 maj 2019 (kontoret)



Den ordinarie delen av vår provning (BYOB) avslutas med ännu en prestigechampagne: Blanc des Millénaires 1995 från Charles Heidsieck.

Det här är den tredje gången jag dricker den här champagnen på kort tid. Det som slår mig är hur den skiljer sig åt från gång till gång, sannolikt beroende på olika degorgeringsdatum, men att den alltid är fantastisk! Den här gången känns den förhållandevis ung och det handlar sannolikt om en mycket sent degorgerad flaska, som hade mått bra av ett par års ytterligare lagring. Med det sagt: man mår absolut bra av att dricka den redan idag!

Doft: Utvecklad och komplex doft med inslag av citron, räkor, gula äpplen, honung och lite tropisk frukt.

Smak: Utvecklad (men förhållandevis ung) och koncentrerad smak av grillad citron, gula äpplen och tropisk frukt.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2022-2028

Tidigare intryck av denna champagne (med länkar till resp inlägg):

lördag 17 augusti 2019

1996 La Grande Dame

(64 % pinot noir, 36 % chardonnay)

4 maj 2019 (kontoret)



Det här är den tionde flaskan vid vår stora provning. Veuve Clicquots La Grande Dame är en prestigechampagne som jag upplever som lite förbisedd och närmast bortglömd ibland, men som jag nästan alltid imponeras av när jag får möjlighet att dricka den. Den är alltid pinotdominerad, men den exakta druvmixen varierar från årgång till årgång. Blandningen i den här består av 64 % pinot noir (från husets odlingar i Aÿ, Verzenay, Verzy, Ambonnay och Bouzy) och 36 % chardonnay (Avize, Oger och Le Mesnil-sur-Oger).

Just den här årgången har jag druckit en gång tidigare, i december 2017, från en flaska som jag upplevde som förhållandevis svag. Dagens butelj är bättre och betydligt piggare. Det är en underbar champagne, som kommer att prestera på topp i många år till, och tveklöst en av kvällens bästa flaskor!

Doft: Utvecklad, komplex och fruktig doft med inslag av honungsmelon, gula päron, smör, mandlar och popcorn.

Smak: Utvecklad och fruktig smak av mandelmassa, gul frukt, söt citrus och möjligen lite popcorn med smör.

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2016-2024

Tidigare intryck av denna champagne:

Mina intryck av andra årgångar:

torsdag 15 augusti 2019

1996 Billecart-Salmon Cuvée Nicolas François Billecart

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

4 maj 2019 (kontoret)



Jag hade en gång ett gäng halvflaskor av denna champagne, som presterade helt fantastiskt, men det här är faktiskt första gången jag dricker den från vanlig butelj. Och den känns som ett helt annat och betydligt yngre vin! Medan den sista halvflaskan var helt utvecklad redan 2017 upplever jag att den här fortfarande är förhållandevis ung och en hygglig bit från att vara fullt utvecklad. Där ser man vad det större formatet och, vad jag förmodar, ett senare degorgeringsdatum kan innebära! Det är en fantastisk champagne, men mitt betyg på den här flaskan blir ändå lägre jämfört med mina upplevelser av halvflaskorna. Jag hoppas jag får möjlighet att dricka den igen om några år! Min bedömning är att den behöver minst tre år till för att nå sin topp.

Doft: Utvecklad, fruktig och dammig doft med inslag av gräddkola, snäckskal, lite krut och hasselnötter.

Smak: Frisk, torr, något fruktig och något utvecklad (men förvånansvärt ung) smak av gröna äpplen, lite chark, ingefära och citrus.

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2022-2030

Tidigare intryck av denna champagne (på halvflaska):

Mina intryck av andra årgångar:

onsdag 14 augusti 2019

2000 Cristal

(58 % pinot noir, 42 % chardonnay)

4 maj 2019 (kontoret)



Det här är provningens andra Cristal och mitt bidrag. Det är en fantastisk champagne som dock fortfarande känns relativt ung och är i behov av några års ytterligare lagring för att prestera på topp. Den får storstryk av 97:an idag!

Flaskan degorgerad i april 2007 med en dosage på 10 g/l. Köpt på Systembolaget i november 2007.

Doft: Utvecklad, fruktig och komplex doft med brända toner. Inslag av baguette, bränt socker, mineral, gröna och gula äpplen samt lite läder.

Smak: Något fruktig och något utvecklad smak av mogen citrus och gula äpplen.

Betyg idag: 91(+)

Sannolikt bäst: 2022-2030

Tidigare intryck av Cristal 2000:

Mina intryck av andra årgångar:
 
Tillägg 2021-09-06: Korrigerat druvblandningen, lagt till degorgeringsmånaden och kompletterat med dosage.

tisdag 13 augusti 2019

2004 Bollinger R.D.

(66 % pinot noir, 34 % chardonnay)

4 maj 2019 (kontoret)



Det här är den sjunde champagnen vid vår stora provning. Det är alltid trevligt att få prova en nysläppt Bollinger R.D. även om man vet att det är för tidigt. Extra kul är det att få dricka den blint, som vid denna provning, så man inte påverkas av några förutfattade meningar!

Den här årgången är redan mycket, mycket bra, men givetvis fortfarande ung. Gissningsvis behöver den fem år till för at blomma ut. Än så länge känns den inte som någon typisk Bollinger.

Skillnaden mellan La Grande Année och R.D. är för övrigt att den senare får några års längre lagring på jästfällningen och tillsätts en lägre dosage. För övrigt är det exakt samma vin i grunden. Den här flaskan blev degorgerad i november 2017. Dosagen uppgår till 3 g/l.

Doft: Något utvecklad doft av grapefrukt, hasselnötter, smör och en skum ton som påminner mig om tunnelbanestationen Alexanderplatz i Berlin (man måste ha varit där för att förstå).

Smak: Fruktig och något oförlöst. Krut, citron och hasselnötter.

Betyg idag: 89(+)

Sannolikt bäst: 2024-2032

Mina intryck av andra årgångar av R.D:

Mitt intryck av La Grande Année 2004:


måndag 12 augusti 2019

2005 David Léclapart L’Apôtre

(100 % chardonnay)

4 maj 2019 (kontoret)



Vår stora provning fortsätter med en champagne som har en tydlig odlarprofil och som efter avtäckning visar sig vara L’Apôtre 2005. Det överraskar eftersom den inte beter sig som jag minns den. Doften är klart annorlunda och smakmässigt är det här en betydligt svagare flaska jämfört med den jag drack för ett och ett halvt år sedan. Rent objektivt är det dock fortfarande en mycket bra champagne!

Doft: Utvecklad, komplex, fruktig och något skum (men häftig) doft. Inslag av päron, jäst, citron, rapsolja, brioche och bensin.

Smak: Utvecklad, fruktig och lite trött. Något stökig. Påtaglig syra och viss sälta. Citron, syrliga äpplen, smördeg och brioche.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2018-2024 (baserat på tidigare flaska)

Tidigare intryck av denna champagne:

Mina intryck av andra årgångar:


lördag 10 augusti 2019

1997 Cristal

(55 % pinot noir, 45 % chardonnay (?))

4 maj 2019 (kontoret)



Åhh… Den här champagnen är fullständigt magisk och solklar vinnare i dagens provning – trots tuff konkurrens! Det är dessutom den bästa Cristal och den bästa 97:a jag druckit!

Den här flaskan blev degorgerad 2003, vilket gör att den hunnit få ungefär 16 års lagring på korken idag. Det är helt klart en nyttig påminnelse för framtiden: låt Cristal få mogna riktigt länge i källaren innan flaskorna öppnas. För om en på pappret relativt medioker årgång (som jag dock personligen uppskattar mycket) behöver den tiden och kan nå den här nivån, hur länge bör man då inte spara sina flaskor från årgångar som 2002 och 2008 för att de ska prestera på topp? Tanken svindlar. 

Doft: Mogen och komplex doft med inslag av glasstrut, krut, hasselnötter, nougat och kaffe.

Smak: Mogen och frisk smak av nougat, kaffe, mogen citron och mogna gula äpplen.

Betyg idag: 96

Sannolikt bäst: 2015-2023

Mina intryck av andra årgångar av Cristal (med länkar till resp inlägg):


onsdag 7 augusti 2019

1989 Gosset Grand Millésime

(chardonnay, pint noir)

4 maj 2019 (kontoret)



Vår provning fortsätter med denna pjäs. En magnumflaska är alltid en ståtlig uppenbarelse, men frågan är om inte Gossets kägelformade butelj höjer sig till en ny nivå!

Gossets årgångscuvée håller genomgående hög klass, vilket även gäller för den här årgången. Det är första gången jag dricker en Gosset med så hög ålder – och det gör inte ont någonstans! För övrigt borde man alltid dricka sin champagne på magnum! Det här är nämligen en underbar skapelse som, trots sin ålder och tack vare sitt format, fortfarande presterar på topp.

Jag är osäker på den exakta druvblandningen – olika procentsatser figurerar på nätet och i böcker – men den känns chardonnaydominerad. 

Doft: Utvecklad, blommig och parfymerad doft med inslag av Piggelin (isglassen), vita vingummin, oregano och tropiska frukter.

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och torr smak av gula äpplen, päron och mogen citrus. Dessutom kryddad med en pigg syra och ytterst välbalanserad.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2010-2020

Mina intryck av senare årgångar (med länkar till resp inlägg):