Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 17 augusti 2019

1996 La Grande Dame

(64 % pinot noir, 36 % chardonnay)

4 maj 2019 (kontoret)Det här är den tionde flaskan vid vår stora provning. Veuve Clicquots La Grande Dame är en prestigechampagne som jag upplever som lite förbisedd och närmast bortglömd ibland, men som jag nästan alltid imponeras av när jag får möjlighet att dricka den. Den är alltid pinotdominerad, men den exakta druvmixen varierar från årgång till årgång. Blandningen i den här består av 64 % pinot noir (från husets odlingar i Aÿ, Verzenay, Verzy, Ambonnay och Bouzy) och 36 % chardonnay (Avize, Oger och Le Mesnil-sur-Oger).

Just den här årgången har jag druckit en gång tidigare, i december 2017, från en flaska som jag upplevde som förhållandevis svag. Dagens butelj är bättre och betydligt piggare. Det är en underbar champagne, som kommer att prestera på topp i många år till, och tveklöst en av kvällens bästa flaskor!

Doft: Utvecklad, komplex och fruktig doft med inslag av honungsmelon, gula päron, smör, mandlar och popcorn.

Smak: Utvecklad och fruktig smak av mandelmassa, gul frukt, söt citrus och möjligen lite popcorn med smör.

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2016-2024

Tidigare intryck av denna champagne:

Mina intryck av andra årgångar:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar