Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 15 augusti 2015

2000 Cristal

(58 % pinot noir, 42 % chardonnay)

9 juli 2015 (hemma)

Doft: Komplex, brödig, blommig och fruktig doft med rostade toner. Inslag av baguette, mineral, citrus, äpplen, smör, rått nötkött och örter.

Smak: Utvecklad, medelfyllig, torr, mycket frisk och något bitter smak av gula äpplen, grapefrukt (massor av grapefrukt till att börja med), nötter och mandlar. Hög syra. Medellång, mycket torr eftersmak. Bitterheten dämpas efter ett par timmars luftning. Ännu senare övergår grapefruktsmaken till något sötare citrustoner.

Kommentar: Cristal 2000 är en fantastisk champagne idag med potential att fortsätta utvecklas om man ger den (minst) tre-fyra år till i källaren! Den ändrar karaktär flera gånger och vinner mycket på lång luftning. Flaskan köpt på Systembolaget i november 2007.

Betyg idag: 91(+)

Sannolikt bäst: 2019-2027



Tillägg 2021-09-06: Korrigerat druvblandningen.

2 kommentarer:

  1. tack för bra blogg. hur ska man lufta champagne? bara öppna flaskan och låta den stå utan kork ett tag? i kylen? eller i svalen, eller rumstemperatur? hälla över i karaff?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Alla sätt du beskriver funkar mer eller mindre bra. Problemet med champagne, till skillnad mot stilla viner, är ju att man vill konservera så mycket som möjligt av kolsyran samtidigt som man vill utsätta vinet för luft. Vet du om att hela flaskan kommer att konsumeras inom ett par timmar tycker jag det funkar bra att hälla upp champagnen (mycket försiktigt) på en karaff. Annars är egentligen det bästa att tappa ur en del av flaskans innehåll, så att det kommer in luft i flaskan och sedan försluta med en förslutningskork; det bevarar kolsyran samtidigt som det sakta men säkert börjar hända saker med champagnen! In med flaskan i kylen igen och vänta - gärna ett dygn! De flesta unga champagner utvecklas mycket med hjälp av den här metoden. En annan variant är helt enkelt att öppna flaskan ett par timmar innan den ska drickas, under tiden som den hålls kyld. Häll sedan upp champagnen på glas 20-30 min innan servering, då luftas den ytterligare samtidigt som den får en lagom serveringstemperatur!

      Det är bara att prova sig fram för att hitta den variant som känns någorlunda smidig, men ju mer luft champagnen hinner utsättas för desto bättre!

      Radera