(inlägg 800!)
(100 % chardonnay)
9 november 2017 (hemma)
L’Apôtre är David
Léclaparts finaste champagne. Den görs på druvor från vingården La Pierre
St-Martin, planterad av Davids farfar 1946, och får sin första jäsning på
ekfat. Precis som producentens övriga champagner framställs den utan dosage.
Generellt är 2005 en
tämligen medioker årgång i Champagne. I Léclaparts fall, som dessvärre inte
anger degorgeringsdatum på sina flaskor men som släpper sina champagner
relativt tidigt, innebär det att den här årgången av L’Apôtre rimligen hunnit
få 7-8 års lagring ”på korken” vid det här laget. Som ung är den här champagnen
alltid väldigt stram, men efter tillräckligt lång lagring utvecklas i regel en
fin fruktighet med ett härligt djup och komplexa toner.
Det här är en mycket,
mycket bra champagne, snudd på fantastisk! Med lite tur kan den bli ännu bättre
om man ger den ytterligare lagring. Flaskan dricks över två dagar och känns mer
utvecklad dagen efter, men inte nödvändigtvis bättre.
Doft:
Utvecklad, komplex och något fruktig doft med en aning sherrytoner och lätt
rostade inslag. Dessutom inslag av mogna gula äpplen, gula päron, nougat,
hasselnötter, persika och anis. Efter ett par timmars kontakt med luft uppstår
klart knäckiga toner. Dag två känner jag även gräddkola.
Smak:
Frisk, mycket torr och något utvecklad med tydliga sherrytoner. Gröna äpplen,
päron, citron, hasselnötter, äppelskal och viss sälta. Oerhört ren och elegant!
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: 2018-2024
Mina intryck av andra årgångar (med länkar till
resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar