(100 % chardonnay)
29 oktober 2016 (Bulles
Bio 2016 i Köpenhamn)
L’Apôtre är David Léclaparts mest ambitiösa
champagne. Den är gjord på chardonnay från vingården La Pierre St-Martin, som
Davids farfar planterade 1946. Den är framställd på ekfat och, i likhet med
producentens övriga champagner, helt utan dosage.
L’Apôtre är en champagne som behöver lagras
länge och som ung brukar den ge ett väldigt stramt intryck. Den här årgången
känns dock ovanligt tillgänglig för att vara en ung L’Apôtre. För att vara denna
champagne känns det förvånande, men sett till årgångens allmänna karaktär är
det kanske inte så oväntat trots allt! Med det sagt är det här fortfarande mycket ungt och tveklöst ett vin
för källaren.
Doft:
Fruktig doft med viss fatkaraktär och tydliga inslag av
päroncider samt klor och bröd.
Smak: Mycket frisk och mycket torr smak av framförallt grå päron. Förhållandevis tillgänglig för att vara en ung L’Apôtre!
Betyg idag: 87(+)
Sannolikt bäst: 2022-2030
Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar
till resp inlägg):
David Léclapart är en glad och trevlig man:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar