Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 3 mars 2018

1996 La Grande Dame

(64 % pinot noir, 36 % chardonnay)

20 december 2017 (hemma)La Grande Dame, Veuve Clicquots prestigecuvée och dess hyllning till Madame Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin, görs på druvor från husets finaste odlingar. Den exakta druvblandningen varierar från årgång till årgång, men är alltid pinotdominerad. Blandningen i denna årgång består av 64 % pinot noir (från Aÿ, Verzenay, Verzy, Ambonnay och Bouzy) och 36 % chardonnay (från Avize, Oger och Le Mesnil-sur-Oger).

Det här är första gången jag dricker den här årgången av La Grande Dame, så jag kan inte veta helt säkert, men jag får en känsla av att det här är en svag flaska. Med tanke på årgångens storhet borde helt enkelt en perfekt flaska prestera ännu bättre. Men även om den inte känns på topp idag är det här ändå en fantastisk champagne! Och helt klart snäppet bättre än lillasyster Clicquot (Vintage Réserve 1996) som jag drack några dagar tidigare.

Doft: Komplex, mogen, något kryddig och något oxiderad doft. Efter hand tydligt blommig. Inslag av bokna äpplen, jäst, gräddkola, växthus, brioche, hasselnötter, mjölkchoklad och rostat bröd.

Smak: Frisk, syrlig och torr. Oväntat knuten och oförlöst till en början, men den vaknar till liv till slut och bjuder då på citron, gröna äpplen, hasselnötter, äppelskal och mjölkchoklad.

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2012-2018

Mina intryck av andra årgångar av La Grande Dame:2 kommentarer:

  1. I found it surpringly oxidised and overly acidic. Maybe mine was also a weak bottle... :/ ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. It sounds a bit like my bottle! :)

      Radera