(100 % chardonnay)
1 juli 2015 (Kadeau i
Köpenhamn)
Doft:
Komplex, utvecklad, blommig och tydligt oxiderad doft. Inslag av torkad gul
frukt, gula äpplen och ljust bröd. Efter en tids luftning svagt rostade toner
med inslag av kex och honung.
Smak:
Utvecklad, mycket frisk och mycket torr. Gula äpplen, gula plommon och mineral.
Senare även gräddkola. Hög syra! Medellång, mycket torr eftersmak med inslag av
äppelskal.
Kommentar: Det här är min klart mest utvecklade L’Apôtre hittills och det är
verkligen en fantastisk champagne! Den behöver dock två timmars luft för att
komma till sin rätt. Med tanken på årgången – 2001 var ett uselt år i Champagne
– är det inte utan att man funderar på hur bra andra årgångar av detta vin kan
bli med några års lagring!
L’Apôtre är David
Léclaparts mest ambitiösa champagne, gjord på chardonnay från La Pierre
St-Martin, en vingård som Davids farfar planterade 1946. Den är framställd på
ekfat och, i likhet med producentens övriga champagner, helt utan dosage.
Flaskan dracks till en
fantastisk meny med 19 serveringar på Kadeau i Köpenhamn.
Betyg idag: 93
Sannolikt bäst: 2013-2019
Mina intryck av andra årgångar (med länkar till
resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar