Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 28 augusti 2019

2013 Chartogne-Taillet Le Rosé

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

8 maj 2019 (Mathias Dahlgren Matbaren i Stockholm)Le Rosé från Chartogne-Taillet är officiellt årgångslös, men är alltid baserad på en enda årgång. I det här fallet 2013. Den görs med hjälp av blandning och är delvis fatjäst. Druvsammansättning och dosage kan variera något från år till år. Den här årgången är gjord på lika delar chardonnay och pinot noir och dosagen uppgår till 6-7 g/l. Flaskan blev degorgerad i mars 2017.

Den här är mycket bra och märkbart bättre än utgåvan baserad på 2011 års skörd som jag drack häromåret!

Doft: Uttrycksfull, bärig och parfymerad doft med lätt brända toner. Inslag av smultron, blodapelsin, röda äpplen och några kex.

Smak: Frisk, bärig och torr. Smultron, blodapelsin, tranbär och röda äpplen.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2022-2027Champagnen dracks till en underbar lunch på fantastiska Matbaren i Stockholm, bestående av bl a hällstekt lammsadel med sparris och getost:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar